15 kwietnia 2016

ROMANTYCZNY SERNIK MALINOWY ( BEZ PIECZENIA )

Z dnia na dzień jest coraz cieplej, ale to dla mnie za mało ! Dlatego przywołuje lato swoim ciastem !
Dziś serwuje puszysty, ale lekko zbity serniczek z malinkami, spodem z herbatników kakaowych oraz galaretką, intensywnie czerwoną. Kolorystycznie nadawał by się na jakąś randkę, romantyczne spotkanie, ale nie tylko ! Czasem można zrobić coś od serca bez żadnej okazji, by na twarzach po prostu pojawił się uśmiech. 
Sernik jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia w piekarniku. Jest także lekko kwaskowy, orzeźwiający w sam raz na ciepłe dni albo na chłodne dni, aby komuś nagle zrobiło się przyjemniej :) 








SKŁADNIKI:
spód blacha 24x24 cm. :
  • herbatniki kakaowe lub pełnoziarniste 300 g.
  • margaryna 160 g.
masa serowa:
  • twaróg chudy 500 g. 
  • mleko w proszku odtłuszczone 1/2 szkl. 
  • śmietana kremówka 30 % 200 ml.
  • maliny mrożone 400 g.
  • miód 3/4 łyżki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • galaretka truskawkowa 2 op. + woda 700 ml.
  • żelatyna 6 łyżeczek + 70 ml.
METODA:

  1. Spód: Blachę wyłożyć pergaminem. Herbatniki umieścić w malakserze i drobno je zmiksować. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Dodać do herbatników i wymieszać. Spód ciasteczkowy wysypać na blachę. Dobrze ubić szklanką, aby powierzchnia była zbita i równa. Wstawić do lodówki. 
  2. Masa serowa: W malakserze umieścić rozdrobniony twaróg. Dodać śmietanę. sok z cytryny i mleko w proszku. Zmiksować na najwyższych obrotach, aż twaróg będzie puszysty i bez grudek. Maliny rozmrozić ( można w mikrofalówce ) zmiksować blenderem, aż powstanie mus. Dodać miód i wymieszać. Mus wlać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Podgrzać w rondelku lub mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia, bo sernik nie zastygnie się ). Odstawić, aż lekko ostygnie. Wlać do masy serowej cały czas miksując.  Masę przelać na ciasteczkowy spód i całość umieścić w lodówce na co najmniej 3 godziny. 
  3. Galaretkę przygotować według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując do tego 700 ml. wody. Zostawić do lekkiego stężenia i wylać na sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

    RADY!
    Aby w masie serowej nie powstały grudki żelatyny składniki tj: twaróg, śmietana, maliny powinny być w temperaturze pokojowej. 

2 komentarze:

  1. Romantyczny...jak to ładnie brzmi :) Cudne ciacho :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ mi się marzy taki kawałeczek.. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia