Z dnia na dzień jest coraz cieplej, ale to dla mnie za mało ! Dlatego przywołuje lato swoim ciastem !
Dziś serwuje puszysty, ale lekko zbity serniczek z malinkami, spodem z herbatników kakaowych oraz galaretką, intensywnie czerwoną. Kolorystycznie nadawał by się na jakąś randkę, romantyczne spotkanie, ale nie tylko ! Czasem można zrobić coś od serca bez żadnej okazji, by na twarzach po prostu pojawił się uśmiech.
Sernik jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia w piekarniku. Jest także lekko kwaskowy, orzeźwiający w sam raz na ciepłe dni albo na chłodne dni, aby komuś nagle zrobiło się przyjemniej :)
SKŁADNIKI:
spód blacha 24x24 cm. :
- herbatniki kakaowe lub pełnoziarniste 300 g.
- margaryna 160 g.
masa serowa:
- twaróg chudy 500 g.
- mleko w proszku odtłuszczone 1/2 szkl.
- śmietana kremówka 30 % 200 ml.
- maliny mrożone 400 g.
- miód 3/4 łyżki
- sok z cytryny 3 łyżki
- galaretka truskawkowa 2 op. + woda 700 ml.
- żelatyna 6 łyżeczek + 70 ml.
METODA:
- Spód: Blachę wyłożyć pergaminem. Herbatniki umieścić w malakserze i drobno je zmiksować. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Dodać do herbatników i wymieszać. Spód ciasteczkowy wysypać na blachę. Dobrze ubić szklanką, aby powierzchnia była zbita i równa. Wstawić do lodówki.
- Masa serowa: W malakserze umieścić rozdrobniony twaróg. Dodać śmietanę. sok z cytryny i mleko w proszku. Zmiksować na najwyższych obrotach, aż twaróg będzie puszysty i bez grudek. Maliny rozmrozić ( można w mikrofalówce ) zmiksować blenderem, aż powstanie mus. Dodać miód i wymieszać. Mus wlać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Podgrzać w rondelku lub mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia, bo sernik nie zastygnie się ). Odstawić, aż lekko ostygnie. Wlać do masy serowej cały czas miksując. Masę przelać na ciasteczkowy spód i całość umieścić w lodówce na co najmniej 3 godziny.
- Galaretkę przygotować według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując do tego 700 ml. wody. Zostawić do lekkiego stężenia i wylać na sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
RADY!
Aby w masie serowej nie powstały grudki żelatyny składniki tj: twaróg, śmietana, maliny powinny być w temperaturze pokojowej.
Romantyczny...jak to ładnie brzmi :) Cudne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ależ mi się marzy taki kawałeczek.. :)
OdpowiedzUsuń