Wiele z Nas często ma ochotę na pizzę, ale ta kupna ma zbyt dużo kalorii i jest tucząca. Ja przygotowałam pizzę razową, którą podaje jaką przystawkę, ponieważ ta pizza jest jak a'la waza razowa na zimno w formie trójkątnych kanapeczek. Jest o wiele zdrowsza a wierzch zdobi serek twarogowy z warzywami przygotowanymi na parze.
Ciasto:
- 2 szkl. mąki żytniej razowej typ 2000
- 3/4 szkl. ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka oleju
- 1 jajko
- 15 g. suchych drożdży
Wierzch:
- twaróg chudy 150 g.
- jogurt grecki 2 czubate łyżki
- szczypta soli i pieprzu
- warzywa mrożone ( marchew, brokuł) 100 g.
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka zielonego
- szczypior do obsypania
METODA:
Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 1 godzinkę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki okrągły placek. ( Można odcisnąć duży talerz, aby pizza wyszła równa ) Przełożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10-15 min.
Wierzch: warzywa umieścić w parowarze i gotować przez 10 min. Następnie drobno je posiekać. Pomidora i ogórka umyć oraz drobno pokroić w kostkę. Twaróg wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Ostygniętą pizze podzielić na trójkąty. Na każdy nałożyć twarożek oraz warzywa. Obsypać szczypiorkiem.
Bardzo interesująca propozycja :) Fanów pizzy zapraszam na przepis na stromboli, który znajduje się na moim blogu http://iwonka-bloguje.blogspot.com :)
OdpowiedzUsuń