10 kwietnia 2016

AROMATYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ

Każdy zna zupę pomidorową, gości niemal w każdym domu. Czasem dla odmiany można poeksperymentować i z tradycyjnej zupy stworzyć odsłonę nowej wersji zupy pomidorowej.
Myślę że wszystko z czasem potrzebuje zmian. Ja bardzo lubię zmiany i eksperymenty w kuchni, ponieważ nie lubię monotonii, ale tradycja też gości na moim stole.

Zupę pomidorową przygotowałam na pysznych pomidorkach bez skórki z puszki marki Łowicz oraz przecieru pomidorowego.  Głównym podkładem do zupy jest domowy bulion bez konserwantów i chemii przygotowany z warzyw i mięska z kurczaka. Dla wzbogacenia smaku, aby była bardziej we Włoskich klimatach dodałam ser mozzarella oraz dużo świeżej bazylii. Aromat podczas gotowania niesamowity, wypełniający całą kuchnię. Zupa jest apetyczna, intensywna, aromatyczna i rozgrzewająca, taka że Łoooo!









SKŁADNIKI:


  • woda 3 l. 
  • pomidory krojone bez skórki w puszce Łowicz
  • koncentrat pomidorowy 190 g. Łowicz
  • por biała część 10 cm.
  • marchew 2 szt.
  • cebula  1 szt.
  • seler 1/2 małej szt. 
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 2 kulki
  • ćwiartka z kurczaka 1 szt.
  • ser mozzarella light 150 gram
  • gałązki bazylii 2 szt. wiartka z kurczka 
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
METODA:

  1. Do garnka wlewamy wodę. Warzywa myjemy. Marchew, korzeń pietruszki i seler obieramy. Umieszczamy w garze. Dodajemy por oraz ćwiartkę z kurczaka. Gotujemy. Cebulę obieramy i przypalamy/ opalamy. Dodajemy do bulionu wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. 
  2. Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je. Dodajemy pomidory z puszki Łowicz, koncentrat pomidorowy oraz gałązki bazylii. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 min. 
  3. Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Podajemy ze startą mozzarellą lub drobno pokrojoną i świeżą bazylią. 

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia