Myślę że wszystko z czasem potrzebuje zmian. Ja bardzo lubię zmiany i eksperymenty w kuchni, ponieważ nie lubię monotonii, ale tradycja też gości na moim stole.
Zupę pomidorową przygotowałam na pysznych pomidorkach bez skórki z puszki marki Łowicz oraz przecieru pomidorowego. Głównym podkładem do zupy jest domowy bulion bez konserwantów i chemii przygotowany z warzyw i mięska z kurczaka. Dla wzbogacenia smaku, aby była bardziej we Włoskich klimatach dodałam ser mozzarella oraz dużo świeżej bazylii. Aromat podczas gotowania niesamowity, wypełniający całą kuchnię. Zupa jest apetyczna, intensywna, aromatyczna i rozgrzewająca, taka że Łoooo!
SKŁADNIKI:
- woda 3 l.
- pomidory krojone bez skórki w puszce Łowicz
- koncentrat pomidorowy 190 g. Łowicz
- por biała część 10 cm.
- marchew 2 szt.
- cebula 1 szt.
- seler 1/2 małej szt.
- korzeń pietruszki 1 szt.
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 2 kulki
- ćwiartka z kurczaka 1 szt.
- ser mozzarella light 150 gram
- gałązki bazylii 2 szt. wiartka z kurczka
- cukier 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
METODA:
- Do garnka wlewamy wodę. Warzywa myjemy. Marchew, korzeń pietruszki i seler obieramy. Umieszczamy w garze. Dodajemy por oraz ćwiartkę z kurczaka. Gotujemy. Cebulę obieramy i przypalamy/ opalamy. Dodajemy do bulionu wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je. Dodajemy pomidory z puszki Łowicz, koncentrat pomidorowy oraz gałązki bazylii. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 min.
- Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Podajemy ze startą mozzarellą lub drobno pokrojoną i świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.