18 kwietnia 2016

POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI

Ile kucharek tyle zup pomidorowych :)
Dziś kolejna odsłona zupy pomidorowej w połączeniu ze smakiem spaghetti. Rewelacja ! 
Zacznę od tego, że u mnie podstawą jest tradycyjny bulion domowy. Nie ma nic lepszego od domowych pyszności, bez konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Kiedyś głodna po szkole poszłam na działkę do mamy zbierać plony pomidorów. Pomidory były tak słodkie i smaczne, że mając tylko małą butlę gazową przygotowałyśmy zupę pomidorową, bazującą tylko i wyłącznie na naturalnych produktach, swoich produktach. Z przypraw miałyśmy tylko sól i pieprz. Zupa była najlepsza jaką jadłam, aromatyczna, gęsta i mocno pomidorowa z mnóstwem lubczyku i zielonej natki pietruszki, a taką lubię najbardziej. 
Mieć swój kawałek ogródka to wielki plus, chyba każda gospodyni domowa marzy o kawałki ziemi, w którym będą rosły świeże, pachnące i zdrowe warzywka. 
Wracając do zupy... tak mnie coś naszło aby stworzyć spaghetto pomidorówkę tzn. tradycyjną ale z mięsem mielonym i żółtym serem, dzięki czemu stała się bardziej treściwa.
A w domu dużo chłopów, więc każdy zadowolony, że dostał porcyjkę mięska. 









SKŁADNIKI:

  • woda 2 i 1/2 l.
  • passata classica Łowicz ( pzetarte pomidory ) 1 butelka
  • koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki
  • por biała część 10 cm.
  • marchew 2 szt.
  • seler 1/4 szt. 
  • cebula 1 szt. 
  • korzeń pietruszki 2 szt.
  • skrzydełka 3 szt. 
  • kapusta 2 liście
  • suszone grzyby 2-3 szt. 
  • gałązka lubczyku
  • gałązka natki pietruszki 
  • ziele angielskie 2 kulki
  • liście laurowe 2 liście 
  • sól i pieprz do smaki
  • cukier 1 i 1/2 łyżki 
  • kucharek naturalny do smaku
  • suszona natka pietruszki 3 łyżki
  • śmietana 18% do zup i sosów  1/4 szkl. 

  • mięso mielone wieprzowe z szynki 300 g. 
  • pomidory z puszki krojone Łowicz 1 puszka 
  • koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki 
  • sól, pieprz do smaku
  • woda 1/2 szkl. 
  • olej 2 łyżki 
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • sól czosnkowa 1/2 łyżeczki 
  • pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki 
  • zioła prowansalskie 1 łyżka 
  • ser żółty starty 1/2 szkl. 
  • makaron kolanka lub spaghetti 1 op. 
METODA:
  1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. 
  2. Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. 
  3. Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy na małym ogniu 20 min. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, kucharkiem i suszoną natką pietruszki. Gdy odstawimy zupę z gazu wlewamy śmietanę. 
  4. Mięso mielone doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy na rumiano. Dolewamy wodę, zmiksowane blenderem pomidory z puszki Łowicz i koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  5. Zupę podajemy z makaronem, na wierzchu nakładamy 1-2 łyżki mięsa i obsypujemy serem żółtym. 

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia