Dziś kolejna odsłona zupy pomidorowej w połączeniu ze smakiem spaghetti. Rewelacja !
Zacznę od tego, że u mnie podstawą jest tradycyjny bulion domowy. Nie ma nic lepszego od domowych pyszności, bez konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Kiedyś głodna po szkole poszłam na działkę do mamy zbierać plony pomidorów. Pomidory były tak słodkie i smaczne, że mając tylko małą butlę gazową przygotowałyśmy zupę pomidorową, bazującą tylko i wyłącznie na naturalnych produktach, swoich produktach. Z przypraw miałyśmy tylko sól i pieprz. Zupa była najlepsza jaką jadłam, aromatyczna, gęsta i mocno pomidorowa z mnóstwem lubczyku i zielonej natki pietruszki, a taką lubię najbardziej.
Mieć swój kawałek ogródka to wielki plus, chyba każda gospodyni domowa marzy o kawałki ziemi, w którym będą rosły świeże, pachnące i zdrowe warzywka.
Wracając do zupy... tak mnie coś naszło aby stworzyć spaghetto pomidorówkę tzn. tradycyjną ale z mięsem mielonym i żółtym serem, dzięki czemu stała się bardziej treściwa.
A w domu dużo chłopów, więc każdy zadowolony, że dostał porcyjkę mięska.
SKŁADNIKI:
- woda 2 i 1/2 l.
- passata classica Łowicz ( pzetarte pomidory ) 1 butelka
- koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki
- por biała część 10 cm.
- marchew 2 szt.
- seler 1/4 szt.
- cebula 1 szt.
- korzeń pietruszki 2 szt.
- skrzydełka 3 szt.
- kapusta 2 liście
- suszone grzyby 2-3 szt.
- gałązka lubczyku
- gałązka natki pietruszki
- ziele angielskie 2 kulki
- liście laurowe 2 liście
- sól i pieprz do smaki
- cukier 1 i 1/2 łyżki
- kucharek naturalny do smaku
- suszona natka pietruszki 3 łyżki
- śmietana 18% do zup i sosów 1/4 szkl.
- mięso mielone wieprzowe z szynki 300 g.
- pomidory z puszki krojone Łowicz 1 puszka
- koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- woda 1/2 szkl.
- olej 2 łyżki
- papryka słodka mielona 2 łyżki
- sól czosnkowa 1/2 łyżeczki
- pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
- zioła prowansalskie 1 łyżka
- ser żółty starty 1/2 szkl.
- makaron kolanka lub spaghetti 1 op.
METODA:
- Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
- Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz ze skrzydełkami. Dodajemy passatę classica Łowicz oraz koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy na małym ogniu 20 min. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem, kucharkiem i suszoną natką pietruszki. Gdy odstawimy zupę z gazu wlewamy śmietanę.
- Mięso mielone doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy na rumiano. Dolewamy wodę, zmiksowane blenderem pomidory z puszki Łowicz i koncentrat pomidorowy Łowicz. Gotujemy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę podajemy z makaronem, na wierzchu nakładamy 1-2 łyżki mięsa i obsypujemy serem żółtym.
wspaniały pomysł na zupę pomidorową, zupełnie inna:)
OdpowiedzUsuń