Zachwycił mnie jej smak. Od dziś to mój numer jeden !
Krem jest idealnej konsystencji, gładki i dobrze się smaruje.
Zawiera orzechy nerkowca ...pycha ! ...migdały... mleko sojowe...sezam...białą czekoladę...mleko w proszku i awokado. Te wszystkie składniki razem ze sobą połączone smakują nieziemsko.
Uwielbiam te smaki. . . jestem przekonana, że mój mąż pomoże mi ją szybko zjeść, a może nawet jej nie zobaczę :D muszę sobie trochę schować gdzieś, gdzie nie znajdzie :D
SKŁADNIKI:
- awokado 2 szt. ( 300 g. )
- mleko sojowe 3/4 szkl.
- mleko w proszku odtłuszczone 100 g.
- biała czekolada 1 tabliczka ( 100 g. )
- orzechy nerkowca bez soli 70 g.
- migdały 50 g.
- sezam 3 łyżki
METODA:
- Do rondelka wlewamy wodę do 3/4 objętości. Nad rondelek kładziemy miskę lub głęboki talerz. W misce umieszczamy 1/4 szkl. mleka i połamaną białą czekoladę ( kąpiel wodna ). Wodę gotujemy na małym ogniu, a czekoladę mieszamy, aż rozpuści się. Odstawiamy.
- Awokado obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Umieszczamy w miseczce. Dodajemy resztę mleka sojowego, mleko w proszku, posiekane orzechy nerkowca, posiekane migdały i sezam. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę.
- Przekładamy do słoiczka. Szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Zaciekawiło mnie to połączenie smaków; zapisałam sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńZ awokado... No, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńWarte wypróbowania :)
UsuńBrzmi ciekawi. Tu jest taak apetycznie! Piękne zdjęcia:))
OdpowiedzUsuń