Spróbuj! Bardzo lubię grzanki jako dodatek. Dzięki nim zupa jest albo gęstsza albo przyjemnie chrupią w buzi. Ponadto są bardzo aromatyczne, bo czosnkowe i doskonale komponują się na tle zupki. Zupa krem na obiad to trochę za mało , by uzupełnić naszą dietę, dlatego proponuje przygotować do tego grillowanego filecika, którego pokroić na cienkie plastry i umieścić w zupce. No... teraz to zupka na pewno jest pełnowartościowa i najsmaczniejsza!
SKŁADNIKI:
- bulion warzywny 1 l.
- cukinia 200 gram
- kalafior 200 gram
- cebula czerwona 1 szt.
- por biała część ok. 8 cm
- śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml.
- koper suszony 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- masło 1 łyżka
- chleb razowy 2 kromki
- czosnek 3 ząbki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- filet drobiowy 2 szt.
- sól 1/2 łyżeczki
- czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
- pieprz 1 szczypta
- zioła prowansalskie 1 łyżka
- olej 2 łyżki
METODA:
- Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć.
- Do garnka wlać bulion, wrzucić różyczki kalafiora i posiekanego pora. Dodać cukinię i gotować pod przykryciem tak długo, aż kalafior całkowicie zmięknie (najlepiej ok. 20-25 min.).
- Na koniec zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Dodać śmietanę.
- Chleb pokroić na kwadraciki. Polać oliwą i dodać przeciśnięty czosnek przez praskę. Natrzeć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć grzanki.
- Filety umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż długiego boku na pół. Doprawić z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Natrzeć olejem. Ugrillować na mocno rozgrzanej patelni. Pokroić w cienkie paski.
- Gdy zupę nalejemy na talerz udekorować grzankami i plastrami fileta.
uwielbiam zupy kremy,ale połączenia kalafiora i cukinii jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuń