Pyszne, malutkie pączusie wypełnione domową konfiturą !
SKŁADNIKI:
- żółtka 4 szt.
- mąka 1 kg.
- drożdże świeże 50 gr.
- cukier puder 1/2 szkl.
- masło roztopione i ostudzone 1 łyżka
- sól 1 szczypta
- aromat migdałowy kilka kropel
- mleko 700 ml.
- rum 1 kieliszek
- cukier kryształ 1 łyżka
- konfitura
- olej do smażenia
METODA:
- Mąkę przesiać. Dodać żółtka, cukier puder, masło aromat, rum. Wymieszać.
- Zrobić rozczyn. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże. Dodać sól, cukier kryształ i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy rozczyn podwoi masę wlać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godzinki.
- Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozgnieść rękoma na ok. 2-3 cm grubości. ( Można wyrównać wałkiem ). Wyciąć szklanką pączki. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
- W garnku rozgrzać olej. Wrzucić kilka pączków. Przyrumienić z każdej strony ( należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Jeżeli zaczną zbyt szybko rumienić się, zmniejszyć ogień na gazie ).
- Gotowe wyciągnąć na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe nadziać konfiturą np. przy użyciu szczykawki lub szprycli.
Wyglądają uroczo, a konfitura ma piękny kolor :)
OdpowiedzUsuń