15 lutego 2016

DOMOWA VEGE NUTELLA CZYLI KREM ORZECHOWO CZEKOLADOWY

Dość długo zastanawiałam nad zrobieniem domowej nutelli. Co jest w kupnej nutelli, że jest taka smaczna i wszyscy się nią zajadą, a zwłaszcza dzieci, które od małego faszerowane są chemią...
Odpowiedź jest na etykiecie.. Przyznam się bez bicia, że sama ją jadłam, do czasu kiedy przeszłam na zdrowe odżywianie. Wiele potraw czy produktów, które nam smakują, a są niestety mało korzystne dla naszego zdrowia, w ogóle dla naszego organizmu - można zastąpić zdrowszą, domową wersją!
Tak, tak dzisiaj dla Was mam przepis na bardzo smaczną, kremową nutellę, bez cukru ( bo unikam cukru ) ale za to z ksylitolem. Polecam, bo warto ! :)








SKŁADNIKI:


  • awokado 2 szt. ( ok. 300 gram )
  • kakao ekstra ciemne 2 i 1/2 łyżki
  • mleko 1.5 % 4 łyżki
  • mleko w proszku odtłuszczone 2 łyżki
  • ksylitol 1/2 łyżeczki
  • orzechy laskowe ( ewentualnie ziemne ) 100 gram
  • olej rzepakowy 1 łyżka
METODA:

W blenderze umieścić posiekane orzechy i mleko. Zmiksować. Dodać kakao, olej, mleko w proszku, ksylitol i miąższ z awokado. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do słoiczka. 



Desery słodzone ksylitolem

5 komentarzy:

  1. Ile ja zjadłam takiej prawdziwej w dzieciństwie... Przepis bardzo fajny, same zdrowe składniki, zero cukru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaaaak...ja też trochę zjadłam, aż trudno uwierzyć ...ale teraz już wiem co lepsze i zdrowsze :)

      Usuń
  2. takie domowe smarowidła mają jedną wadę- zbyt szybko się kończą! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia