Mrożonki to świeże warzywa przechowywane na zimę lub wiosnę. Możemy po nie sięgnąć, kiedy tylko mamy ochotę o każdej porze w roku. Dzięki temu, że są świeże, sezonowe zachowują wszystkie swoje cenne wartości i witaminy.
W sklepach możemy znaleźć warzyw i owoców mrożonych pod dostatek. Jednak czy takie kupne są warte uwagi?
Takie warzywa czy owoce są poddawane długiemu procesowi mrożenia, dzięki czemu zachowują wysoką zawartość składników odżywczych. Mrożonki sprawdzają się wtedy, kiedy jesteśmy zapracowani, nie mamy czasu albo chcemy zdrowo się odżywiać. Wówczas możemy z nich stworzyć smaczne, urozmaicone i szybkie dania.
Jednak trzeba uważnie czytać etykiety z tyłu produktów. Można spotkać się z produktami ( mrożonkami np. na patelnię ), które są przetworzone. Zawierają tłuszcze, o których nic nie wiemy lub są to tłuszcze zwane trans, które są nie korzystne dla naszego zdrowia. Takie mrożonki najlepiej omijać, a jeszcze lepiej przygotować własne. Wtedy mamy pewność, że skład jest w 100 % zdrowy.
Oto kilka wskazówek jak prawidłowo zamrażać warzywa:
⦁ warzywa czy owoce należy przebrać
⦁ umyć i pokroić
⦁ zblanszować ( proces, w którym należy ogrzać warzywa i owoce, aby zachowały kolor i walory smakowe oraz zostają zniszczone mikroorganizmy )
⦁ podzielić na porcje
⦁ zamrozić
DOMOWA CHIŃSKA MROŻONKA
Potrzebujemy:
⦁ papryka czerwona 1 szt
⦁ papryka żółta 1 szt.
⦁ papryka zielona 1 szt.
⦁ marchew 3 szt.
⦁ papryczka chili 1 szt.
⦁ brokuł mały 1 szt.
⦁ dymka cebuli 1 szt. ewentualnie czerwona cebula
⦁ dodatkowo pieczarki
Warzywa umyć i dokładnie osuszyć. Papryki pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Papryczkę posiekać. Brokuła rozdzielić na mniejsze różyczki. Dymkę posiekać, jeżeli cebula to pokroić w piórka, Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa zblanszować na parze wodnej ok. 5 min. Następnie podzielić na porcje i zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.