30 stycznia 2016

ŚMIETANOWIEC W BISZKOPCIE

Delikatny biszkopt, delikatna śmietana i kryształki galaretki. Co może być lepszego?






SKŁADNIKI TORTOWNICA 25-26 cm:
Biszkopt:

  • jaja 4 szt.
  • mąka 3/4 szkl.
  • cukier puder 3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Poncz:
  • woda 4 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
Krem:
  • śmietana kremówka 30 % 1 l. 
  • cukier puder 4 łyżki
  • esencja z wanilii lub aromat kilka kropel
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • żelatyna 8 płaskich łyżeczek
  • woda zimna ok. 8-9 łyżek 
  • galaretka owoce leśne 2 op. 
  • woda 800 ml. 
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

METODA:
  1. Biszkopt:  Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder. Następnie żółtka dalej miksując. Mąkę i proszek przesiać dodać do piany z białek, mieszając delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 20-25 min., do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia, przekroić wzdłuż na pół.
  2. Śmietanę lekko ubić ( ma być dalej płynna ). Dodać cukier puder, sok z cytryny, esencje, Wymieszać. Żelatynę zalać wodą ( 8-9 łyżek ). Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia ). Odstawić na chwilkę,aby przestygła. Wlewać stopniowo do śmietany miksując na średnich obrotach. 
  3. Galaretkę przygotować według wskazówek na opakowaniu, z tym że, z mniejszą ilością wody. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Galaretki pokroić w kostkę. Dodać do śmietany, wymieszać. 
  4. Jeden blat biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy. Nasączyć ponczem. Wylać śmietanę. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na noc. Wierzch posypać cukrem pudrem. 

3 komentarze:

  1. Piękne i bardzo apetyczne ciasto :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentację ma boską! Szkoda, że galaretka ma żelatynę, bo bym pożarła :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia