SKŁADNIKI TORTOWNICA 25-26 cm:
Biszkopt:
- jaja 4 szt.
- mąka 3/4 szkl.
- cukier puder 3/4 szkl.
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Poncz:
- woda 4 łyżki
- sok z cytryny 2 łyżki
Krem:
- śmietana kremówka 30 % 1 l.
- cukier puder 4 łyżki
- esencja z wanilii lub aromat kilka kropel
- sok z cytryny 2 łyżki
- żelatyna 8 płaskich łyżeczek
- woda zimna ok. 8-9 łyżek
- galaretka owoce leśne 2 op.
- woda 800 ml.
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
METODA:
- Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder. Następnie żółtka dalej miksując. Mąkę i proszek przesiać dodać do piany z białek, mieszając delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 20-25 min., do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia, przekroić wzdłuż na pół.
- Śmietanę lekko ubić ( ma być dalej płynna ). Dodać cukier puder, sok z cytryny, esencje, Wymieszać. Żelatynę zalać wodą ( 8-9 łyżek ). Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia ). Odstawić na chwilkę,aby przestygła. Wlewać stopniowo do śmietany miksując na średnich obrotach.
- Galaretkę przygotować według wskazówek na opakowaniu, z tym że, z mniejszą ilością wody. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Galaretki pokroić w kostkę. Dodać do śmietany, wymieszać.
- Jeden blat biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy. Nasączyć ponczem. Wylać śmietanę. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na noc. Wierzch posypać cukrem pudrem.
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo apetyczne ciasto :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrezentację ma boską! Szkoda, że galaretka ma żelatynę, bo bym pożarła :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/