20 lutego 2016

METROWIEC

Nic nie jest w stanie dorównać smakiem domowym ciastom, ciasteczkom i babeczką. Dla wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci zawsze po całym mieszkaniu rozchodził się zapach świeżych wypieków, przeważnie były to bułeczki, placki drożdżowe lub ciasta ucierane z owocami. Nigdy nie kupowała, zawsze robiła wszystko sama. Taką cząstkę siebie i swojej kuchni zaszczepiła we mnie. 

Metrowiec w brew pozorom nie jest trudny. Spotkałam się również z metrowcem, który wyglądał jak szachownica. U mnie tradycyjna wersja, może nie zbyt idealna, ale smaczna. W końcu nabiorę wprawy do składania ciasta :D. 
Zawsze miałam problemy, że np. równo ukroić ciasto albo równo przeciąć biszkopt. 

Metrowiec to ciasto, które składa się z dwóch ciast- ciemnego i jasnego o babkowatym smaku, a także kremu karpatkowego. 








SKŁADNIKI:


  • mąka 1 i 1/4 szkl. 
  • jaja 4 szt.
  • cukier puder 3/4 szkl. 
  • olej rzepakowy 1/2 szkl.
  • ciepła woda 1/4 szkl. 
  • kakao ekstra ciemne 2 łyżki 
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy kilka kropel
  • sok z cytryny 1 łyżka

  • krem karpatka 2 op. 
  • mleko 700 ml. 
  • masło 25 gram

  • czekolada gorzka 70 % 1 tabliczka
  • czekolada mleczna 1 tabliczka 
  • mleko 4 łyżki

METODA: 

  1. CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę ze szczyptą soli. 
  2. Do żółtek wlać strużką olej oraz wodę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat i sok z cytryny. Zmiksować. 
  3. Dodać białka i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. 
  4. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Formę keksową wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wlać równomiernie masy ciast. Zaczynając od środka formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 40- 45 min., do suchego patyczka. 
  5. KREM: Krem przygotować według wskazówek na opakowaniu tj. zimne mleko wymieszać z proszkiem karpatkowym i zmiksować, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć. Do utartego masła stopniowo dodawać krem karpatka. 
  6. POLEWA: W rondelku podgrzać  mleko. Dodać posiekane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia na bardzo małym ogniu. 
  7. SKŁADANIE: Ciasto pokroić w 1 cm plastry. Oddzielić białą część ciasta od ciemnego. Plastry układać na przemian, przekładając je masą karpatkową tzn. stawiamy jasny plaster ciasta, ciemny smarujemy masą karpatkową i przykładamy do jasnego. Tak postępujemy do końca. Na sam koniec ciasto smarujemy polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej kroić z ukosa. 

2 komentarze:

  1. Też zdecydowanie wolę zrobić wszystko sama i nie ufam cukierniom. A Twoja wersja super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia