Kuchnia azjatycka jest bogata w warzywa, różne ciekawe smaki, różne makarony, różne sosy i jest zdrowa. Takie dania są bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe, także może zrobić je każdy.
Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki.
Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować na co najmniej 2 godzinki, najlepiej na noc, ale jeżeli ktoś nie ma czasu to, to nie jest konieczne. Aby kurczak był smaczny nie potrzeba zbyt wiele. Sam sos sojowy idealnie zamarynuje mięso. Jednak dla odrobiny słodkości najlepiej dodać troszkę miodu i pieprzu. My najlepiej lubimy kurczaka z ostrym sosem, który przygotowuje sama. Jest to świetny sos, który można zamknąć w słoiczku i zagotować, wtedy dłużej postoi. Zatem zapraszam na pysznego kurczaka !
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- filety 3 szt.
- miód 1 łyżka
- sos sojowy ciemny 2 łyżki
- pieprz 1/3 łyżeczki
- przyprawa 5 smaków 1/3 łyżeczki
- bulion drobiowy ciepły 300 ml.
- papryka czerwona 1/2 szt.
- papryka zielona 1/2 szt.
- papryka żółta 1/2 szt.
- cebula 1/2 szt.
- marchew 2 małe szt.
- brokuł kilka różyczek
- dymka cebuli 1 szt.
- pieczarki 2 szt.
- kapusta pekińska 3-4 liście
- olej ryżowy do smażenia
- papryczka chili 1 szt.
- marchew 1 mała szt.
- woda 1/3 szkl.
- sok z ananasa 1 szkl. ( może być z puszki )
- ananasa 3 krążki ( może być z puszki )
- ocet 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżki
- sól 1 szczypta
- ketchup łagodny 1 łyżka
- makaron ryżowy 1 op. lub 2 małe
- cebula prażona do posypania
- Marynowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić po skosie od góry w cienkie plastry. Umieścić w misce. Dodać sos sojowy, przyprawę, pieprz i miód. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godzinki, najlepiej na noc.
- Warzywa umyć. Marchew, pieczarki i cebulę obrać. Papryki i marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę w piórka, a pieczarki w plastry. Brokuły rozdzielić na jeszcze mniejsze różyczki. Od liści kapusty odkroić zieloną część, zostawiając sam środek liścia, który kroimy w kwadraciki lub paski.
- Patelnię wok rozgrzewamy. Wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy kurczaka. Gdy się podsmaży mięso przekładamy do miseczki. Do woka ponownie wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy lekko się przysmażą przekładamy do miski z mięsem. Na tej samej patelni smażymy papryki, brokuł, marchew i kapustę na odrobinie oleju. Kiedy warzywa zaczną się przypiekać wlewamy bulion i dodajemy kurczaka z pieczarkami ( te wszystkie czynności wykonujemy na wysokim gazie ). Bulion ze wszystkimi składnikami gotujemy ok. 5- 8 min. ( nie może cały odparować ).
- Makaron przygotowujemy według wskazówki na opakowaniu. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy makaron. Chochelką wydobywamy sos- bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy do makaronu. Energicznym ruchem mieszamy. Przekładamy na talerz razem z kurczakiem.
- Sos słodko- ostry: W rondelku umieszczamy cukier. Czekamy, aż się rozpuści ( nie mieszamy łyżką, tylko poruszamy rondelkiem). Dodajemy wodę, zmniejszamy gaz, mieszamy. Następnie wlewamy sok z ananasa, dodajemy kawałki ananasa ( pokrojony w kostkę ) oraz drobniutko posiekaną marchewkę i chili razem z pestkami. Gotujemy pod przykryciem ok. 10- 15 minut. Doprawiamy solą, octem i ketchupem. Mieszamy i lekko miksujemy blenderem. Polewamy nasze danie. Posypujemy posiekaną dymką cebuli i prażoną cebulką.
Bardzo lubię takie dania ! Kuchnia orientalna to jedna z moich ulubionych :D A ten makaron świetnie ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuń