12 stycznia 2016

Jaja z farszem według babci

Pomysłów na jajka faszerowane jest wiele. Zwykłe jaja ugotowane na twardo i wysmarowane majonezem także smakują bardzo dobrze.
Mi pomysł na taki farsz podsunęła babcia. Z racji tego, że bardzo lubimy i jajka i pasztetową połączyłam to w jedno. Jest idealna propozycja na wielkanocny stół, ale także na różne imprezy jako przystawka. Farsz jest tak delikatny, że aż niemal aksamitny pomijając kawałki pieczarek i cebulki.










SKŁADNIKI:

  • jaja ugotowane na twardo 10 szt.
  • pasztetowa drobiowa 150 gram
  • pieczarki 250 gram
  • cebula 1 szt.
  • pieprz do smaku
  • sól 1 szczypta
  • majonez do dekoracji
  • oliwa z oliwek do smażenia 2 łyżki

  1. Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno siekamy.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę ( lekko osolić  ) i czekamy, aż lekko się zarumieni.
  3. Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu ok. 10 min., aż woda z pieczarek odparuje.
  4. Jaja kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy żółtka.
  5. Żółtka rozdrabniamy widelcem, dodajemy pasztetową i mieszamy.
  6. Na koniec dodajemy do farszu pieczarki, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Do jaj nakładamy łyżeczkę farszu. Dekorujemy majonezem. Wstawiamy do lodówki :)

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście farsz wygląda bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zobaczyłam ten post i od razu poczułam tęsknotę za wiosną i Wielkanocnymi faszerowanymi jajkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia