Ja smażyłam je bez dodatku tłuszczu, więc to także jest wielki plus. Wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu.
U mnie stały się częstym gościem na stole, bo mąż je uwielbia. Można je jeść z ulubionymi dodatkami np. dżemem lub cukrem pudrem. Same też są smaczne jeśli ktoś unika słodkiego !
SKŁADNIKI:
- płatki owsiane lekko zmielone 12 łyżek
- mleko 1/4 szkl.
- jaja 3 szt.
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- aromat waniliowy kilka kropel
- sól 1 szczypta
- cynamon 1 szczypta
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić płatki owsiane, mleko, proszek, sól, cynamon, aromat i żółtka. Wymieszać szpatułką. Kiedy masa będzie jednolita dodać białka i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
- Patelnie rozgrzać (polecam patelnię z Valdinox - jeżeli ktoś nie ma patelni do której nie przywiera jedzenie, można nalać kapkę oleju i rozprowadzić papierem kuchennym, usuwając nadmiar tłuszczu ). Nakładać po łyżce. Smażyć na złoty kolor po obu stronach.
Pyszne śniadanko :) Placuszki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością schrupałabym nawet kilka! :D
OdpowiedzUsuńWypróbowałam ;D! Są świetne ;D! I co najważniejsze nie przywierają do patelni ! POLECAM :D!
OdpowiedzUsuńDzięki ! :D
UsuńDzień dobry :D
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać ile placków wychodzi z tego przepisu? :)
Oj trudno mi powiedzieć, to zależy jaką łyżką nakłada się placki czy chochelką. W sumie to nigdy ich nie liczyłam :)
OdpowiedzUsuń