Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka 3 szkl.
- woda gorąca 1 szkl.
- jajko 1 szt.
- sól 1 łyżeczka
- olej 1 łyżka
Farsz:
- szpinak mrożony 250 gram
- twaróg 300 gram
- cebula 1 szt.
- kucharek 1 łyżka
- pieprz do smaku
- masło 1 łyżka
Dodatkowo:
- sól 1 łyżka
- olej 2 łyżki
- woda do gotowania
METODA:
- Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać jajko, wodę, sól i olej. Zarobić ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć folią i odstawić.
- Farsz: Szpinak odmrozić i odsączyć z wody przez lnianą ściereczkę. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Dodać do twarogu razem ze szpinakiem. Doprawić do smaku i wymieszać.
- Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Na każdy placek nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie z olejem do momentu, aż wypłyną na wierzch.
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuń