30 listopada 2015

FIT OBIAD # ZDROWE ODŻYWIANIE CZĘŚĆ II - SZPINAKOWO DROBIOWE SPAGHETTI

Dzisiaj przygotowałam na obiad spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym drobiowym. 
Idealne danie, które dostarczy nam energii oraz nasyci. 
Do takiego obiadu nie potrzeba zbyt wiele produktów. Sos opiera się na bazie jogurtu naturalnego z małym dodatkiem śmietany słodkiej 12 %. 
Jak wiadomo szpinak jest bardzo zdrowy i zawiera to co najlepsze dla naszego organizmu, także wspiera nas w naszej zdrowej diecie. Dodatek stanowi chude mięsko mielone z filetów kurczaka. 
A skoro to spaghetti to makaron pełnoziarnisty. I właśnie w tak prosty sposób można stworzyć coś bardzo pysznego. 
Zainspirowała mnie koleżanka z kursu norweskiego- Mirela, która jest instruktorką fitness. Buziaki i pozdrowienia dla Niej :*

Do rzeczy ! :D 






























Składniki na 3-4 porcje:

  • szpinak mrożony 400 gram
  • filety drobiowe 3 szt. 
  • sól, pieprz do smaku
  • jogurt naturalny 1 szkl. 
  • śmietana słodka 12 % ok. 100 ml. 
  • czosnek 3 duże ząbki
  • masło 1 łyżeczka
Dodatkowo:
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty 1 op. 
Metoda:

  1. Makaron ugotować al dente. 
  2. Szpinak odmrozić w mikrofalówce, odlać nadmiar wody. Czosnek zmielić razem z filetami drobiowymi. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Mięso podsmażyć na rumiano. Dodać szpinak, śmietanę i jogurt. Chwilę dusić, aż sos lekko odparuje. Doprawić sola i pieprzem ( ewentualnie naturalnym kucharkiem ). Makaron polać sosem. 

1 komentarz:

  1. To musi być pyszne! Niedość, że samo zdjęcie już chciałoby się zjeść, to taki piękny skład. Super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia