7 grudnia 2015

DORSZ W CHRUPIĄCEJ KUKURYDZIANO LNIANEJ PANIERCE

Dorsz u mnie jest bardzo często, a to dlatego, że bardzo lubimy rybę. 
Staram się przynajmniej raz w tygodniu na obiad serwować rybę w różnej postaci. 
Dzisiaj podam przepis na dorsza w smacznej panierce, która jest chrupiąca i złocista. 
Składa się z mąki kukurydzianej, siemienia lnianego i bułki tartej. 





SKŁADNIKI:

Panierka:


  • bułka tarta 1/2 szkl.
  • mąka kukurydziana 1/2 szkl.
  • zmielone siemię lniane 5 łyżek
Dodatkowo:
  • jaja 2 szt. 
  • filety dorsza 2 szt. 
  • przyprawa do ryb 3 łyżki
  • koper suszony 1 i 1/2 łyżki
  • olej do smażenia
  • pieprz 2 szczypty
METODA:

  1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą, koperkiem i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki.
  2. Jajko roztrzepać. Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Do drugiej miseczki len i bułkę tartą. Filety dorsza najpierw obtoczyć w mące kukurydzianej, potem w jajku.
  3. Następnie obtoczyć w panierce z bułki tartej i lnu. Układać na rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia