Staram się przynajmniej raz w tygodniu na obiad serwować rybę w różnej postaci.
Dzisiaj podam przepis na dorsza w smacznej panierce, która jest chrupiąca i złocista.
Składa się z mąki kukurydzianej, siemienia lnianego i bułki tartej.
SKŁADNIKI:
Panierka:
- bułka tarta 1/2 szkl.
- mąka kukurydziana 1/2 szkl.
- zmielone siemię lniane 5 łyżek
Dodatkowo:
- jaja 2 szt.
- filety dorsza 2 szt.
- przyprawa do ryb 3 łyżki
- koper suszony 1 i 1/2 łyżki
- olej do smażenia
- pieprz 2 szczypty
METODA:
- Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą, koperkiem i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki.
- Jajko roztrzepać. Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Do drugiej miseczki len i bułkę tartą. Filety dorsza najpierw obtoczyć w mące kukurydzianej, potem w jajku.
- Następnie obtoczyć w panierce z bułki tartej i lnu. Układać na rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.