Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka !
Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka 2 szkl.
- masło zimne 125 gram
- cukier waniliowy 1 op.
- cukier kryształ 3 łyżki
- jajko 1 szt.
- żółtka 2 szt.
- kwaśna gęsta śmietana 1 i 1/2 łyżki
- kakao ekstra ciemne 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżka
Farsz:
- mak niebieski 250 gram
- rum 1 kieliszek
- woda gorąca 1 szkl.
- białka 3 szt.
- cukier puder 3 łyżki
- sok z cytryny 3 łyżki
Lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- żółtko 1 szt.
METODA:
- Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Podsypać mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
- Farsz: Mak zalać gorącą wodą z rumem. Odstawić na 30 min. Odsączyć przez ściereczkę.
- Zmielić w maszynce 2 razy.
- Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do maku i delikatnie mieszać, do połączenia się składników.
- Ciasto rozwałkować ( nie za cienko ). Wyłożyć farsz.
- Zwinąć roladę. Włożyć do formy keksowej wyłożonej pergaminem. Żółtko rozbełtać i wysmarować roladę ( całym żółtkiem ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 30-40 min., po 30 minutach zmniejszyć stopnie do 150., do suchego patyczka. Ostygniętą roladę polać lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem cytryny ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.