30 listopada 2015

TRADYCYJNY MURZYNEK Z POLEWĄ

Niektóre ciasta są stałymi "gośćmi" na stole podczas co roku odbywających się świąt. Stały się częścią tradycji. Jednym z takich ciast jest tradycyjny czekoladowy murzynek.
Te ciasto jest najbardziej popularne. Nie jest trudne, a za to szybkie w przygotowaniu.
Murzynek jest wilgotny, kruchy i mocno czekoladowy. Z dodatkiem polewy z mlecznej czekolady to istny raj dla podniebienia. Ciasto nie jest tylko ciastem, które trzeba przygotowywać na specjalne okazje, można je przygotować na co dzień  do kawki, dzięki czemu umili nam czas i podniesie hormon szczęścia ! 


































Składniki:

  • margaryna 250 gram
  • woda 1/2 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • jaja 4 szt. 
  • kakao 4 łyżki
  • mąka tortowa 2 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
Polewa:
  • czekolada mleczna 150 gram
Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • masło do wysmarowania keksówki

Metoda:

  1. Margarynę, wodę, cukier i kakao umieścić w garnku i podgrzać do rozpuszczenia. Masę odstawić do ostygnięcia. 
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. 
  3. Do masy czekoladowej dodać żółtka i mąkę z proszkiem. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać stopniowo łyżka za łyżką do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita. 
  4. Formę keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obtoczyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Do formy wlać masę.  Wyrównać i wstawić do piekarnika na ok. 35-40 min. , do suchego patyczka. Kiedy ciasto ostygnie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto. 

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia