U mnie zaczęło się na przybieraniu na wadzę 3 lata temu. kiedy dowiedziałam się, że mam problemy z hormonami. Po mimo, że jadłam normalnie i byłam aktywna jak zawsze waga bardzo szybko rosła. Nie miałam na to kompletnie wpływu. Najgorzej było, kiedy zaczęłam przyjmować leki, wtedy nawet tabletki na pozbycie się wody w orgazmie nie pomagały. Byłam w rozsypce.
Pewnego dnia wzięłam się w garść i poszłam do dietetyczki. Tam na podstawie analizy ciała dostałam " dietę" nie tyle co dietę, ale właśnie rozpiskę posiłków, które zaliczają się do ZDROWEGO ODŻYWIANIA. Proste i szybkie przepisy, które nie są żadną dietą.
Pierwsze tygodnie były ok, ale im dalej tym trudniej, mimo to, że widziałam efekty.
Samo zdrowe odżywianie jednak nie wystarczało. Potrzebne były ćwiczenia i duża aktywność fizyczna. Oprócz tego musiałam pamiętać, aby spożywać posiłki w równych odstępach czasowych i wypijać 1.5- 2 l. wody dziennie. Jedzenie było smaczne, ale najgorzej, że jadłam to sama a inni obok jedli normalne posiłki typu schabowy, mizeria itp.
Moje posiłki w porównaniu do tradycyjnych były bardziej marne. Kiedy zrzuciłam 8 kg. odpuściłam, bo zajęło mi to bardzo długo czasu ok. 6 miesięcy. Nie było łatwo, bo hormony to bardzo duże utrapienie.
Musiałam gotować osobno dla męża i osobno dla siebie. Brakło czasu.
Teraz znowu przybywają kilogramy i wracam z podwójną siłą by zacząć od nowa !
Chce udowodnić, że zdrowe odżywianie nie jest nudne, że posiłki są smaczne !
Na początek mam dla Was smaczny filet z kurczaka zamarynowany i ugrillowany podany z ryżem brązowym i surówką z kapusty ! :)
Na 2 porcje:
- filety z kurczaka 2 szt.
- ryż brązowy 1 torebka
- olej do posmarowania patelni
Marynata:
- sos sojowy 1 i 1/2 łyżeczki
- sól nisko sodowa 1/2 łyżeczki
- czosnek 1 ząbek
- papryka słodka mielona 1 i 1/2 łyżki
- koperek suszony 1 łyżeczka
- pieprz 1 szczypta
Sałatka:
- kapusta pekińska 1/2 małej główki
- jabłko 1 szt.
- marchew 2 szt.
- ocet winny 1 łyżka
- pieprz do smaku
- olej z pestek winogron 2 łyżki
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- papryka słodka mielona 1 łyżeczka
- szczypiorek posiekany 2-3 łyżki
- natka pietruszki suszona 1 łyżka
Metoda:
- Filety umyć, osuszyć i naciąć delikatnie po obu stronach krateczkę ( nie za głęboko ). Natrzeć dokładnie sosem sojowym, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, koperkiem i pieprzem. Wstawić do lodówki na 30 min.
- Po tym czasie nagrzać patelnię gtrillową i wysmarować olejem ( pędzelkiem lub wysmarować ręcznikiem papierowym nasączonym małą ilością oleju ). Ułożyć filety i grillować na małym ogniu z każdej strony na złocisty kolor.
- Ryż ugotować według wskazówki na opakowaniu.
- Sałatka: Kapustę poszatkować. Jabłko i marchew obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ocet, pieprz, olej, sok z cytryny, paprykę, natkę pietruszki i szczypiorek. Wymieszać.
- Fileta nałożyć na talerz. Do tego 1/2 opakowania ryżu i dużo surówki !
Pysznie wygląda...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Dla mnie pyszne. Syn i mąż pluli surówką,ale oni się nie znają. Pierś smakuje każdemu.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Dla mnie pyszne. Syn i mąż pluli surówką,ale oni się nie znają. Pierś smakuje każdemu.
OdpowiedzUsuńOstatnio świetną sałatkę zjadłem w osiedlowym food trucku. jak widać tego typu mobilne restauracje wbrew pozorom serwują również zdrowe i smaczne jedzenie.
OdpowiedzUsuńA czy pijecie wino do jedzenia? Jeśli tak to jakie najczęściej wybieracie?
OdpowiedzUsuń