7 listopada 2015

TORCIK O SMAKU CUKIERKÓW LODOWYCH ICE

Jedliście cukierki lodowe? Ten torcik ma w sobie krem, który dokładnie smakuje jak te cukierki ! 
Pycha...te cukierki to smak dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię do teraz, dlatego użyłam je do zrobienia pysznego kremu. 
Aby torcik miał mniej kalorii użyłam do ciasta mąki pełnoziarnistej, która sprawdziła się na 100 %. 
Wierzch ciasta to rubinowa śmietanka :) Pycha :)








Składniki tortownica mała ok. 15 cm:

Ciasto:

  • mąka pełnoziarnista 3/4 szkl.
  • cukier brązowy 1/2 szkl.
  • olej 1 łyżka
  • kakao 2 łyżki
  • jaja 4 szt. 
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem cukierkowy:

  • cukierki lodowe ice 1 op. ( 125 gram )
  • woda 1/2 szkl. 
  • budyń waniliowy 1 op.
  • cukier 2 łyżki
  • masło 125 gram 
  • mleko 2 szkl. 
Warstwa różowa:

  • śmietana kremówka 300 ml. 
  • galaretka rubinowa 1 op. 
Dodatkowo: 

  • banan 1 szt. 


Metoda:

  1. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku oraz cukier. Następnie miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 30 min ( do suchego patyczka )
  2. Krem cukierkowy: Do garnka wlać wodę i wrzucić cukierki gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż cukierki się rozpuszczą ( trochę to potrwa ). Budyń zrobić według wskazówek na opakowaniu. Kiedy ostygnie dodać masę cukierkową i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać budyń łyżka za łyżką i miksować na najwyższych obrotach.
  3. Warstwa różowa: Śmietanę ubić z galaretką na puszystą masę. Przełożenie: Ostygnięte ciasto przekroić na dwa blaty. Jeżeli jest górka to górkę ściąć i pokruszyć ( przyda się na posypanie wierzchu ). Pierwszy blat zamknąć z powrotem w tortownicy. Nałożyć masę cukierkową. Przykryć drugim blatem i wyłożyć warstwę różową. Na to plastry obranego banana. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na noc.


1 komentarz:

  1. Wieki całe już tych cukierków nie jadłam! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia