Pycha...te cukierki to smak dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię do teraz, dlatego użyłam je do zrobienia pysznego kremu.
Aby torcik miał mniej kalorii użyłam do ciasta mąki pełnoziarnistej, która sprawdziła się na 100 %.
Wierzch ciasta to rubinowa śmietanka :) Pycha :)
Składniki tortownica mała ok. 15 cm:
Ciasto:
- mąka pełnoziarnista 3/4 szkl.
- cukier brązowy 1/2 szkl.
- olej 1 łyżka
- kakao 2 łyżki
- jaja 4 szt.
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem cukierkowy:
- cukierki lodowe ice 1 op. ( 125 gram )
- woda 1/2 szkl.
- budyń waniliowy 1 op.
- cukier 2 łyżki
- masło 125 gram
- mleko 2 szkl.
Warstwa różowa:
- śmietana kremówka 300 ml.
- galaretka rubinowa 1 op.
Dodatkowo:
- banan 1 szt.
Metoda:
- Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku oraz cukier. Następnie miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu wlać olej i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 30 min ( do suchego patyczka )
- Krem cukierkowy: Do garnka wlać wodę i wrzucić cukierki gotować na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż cukierki się rozpuszczą ( trochę to potrwa ). Budyń zrobić według wskazówek na opakowaniu. Kiedy ostygnie dodać masę cukierkową i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać budyń łyżka za łyżką i miksować na najwyższych obrotach.
- Warstwa różowa: Śmietanę ubić z galaretką na puszystą masę. Przełożenie: Ostygnięte ciasto przekroić na dwa blaty. Jeżeli jest górka to górkę ściąć i pokruszyć ( przyda się na posypanie wierzchu ). Pierwszy blat zamknąć z powrotem w tortownicy. Nałożyć masę cukierkową. Przykryć drugim blatem i wyłożyć warstwę różową. Na to plastry obranego banana. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki na noc.
Wieki całe już tych cukierków nie jadłam! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń