I dziwne bo seler jest w smaku dość ostry, oryginalny i specyficzny a w połączeniu ze słodką żurawiną tworzy coś pysznego ! Cały ten mocny smak selera gdzieś znika a w dodatku seler mięknie, dzięki dodatkowi jogurtu i majonezu. Sałatka pięknie się komponuje w dużych kielichach przyozdobiona natką pietruszki. Można ją stawiać na stół imprezkowy :D
Składniki:
- seler naciowy 400 gram
- żurawina suszona 100 gram
- por ok. 8 cm.
- filet z kurczaka 2 szt.
- majonez 3 łyżki
- jogurt grecki 3 łyżki
- vegeta lub kucharek 1 łyżka
- pieprz do oprószenia kurczaka
- olej do smażenia ok. 2 łyżek
Metoda:
Seler zetrzeć na tarce. Następnie filety oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Pora umyć i drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i przełożyć do salaterki. Sałatkę włożyć do lodówki, dla lepszego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.