3 listopada 2015

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO Z ŻURAWINĄ I KURCZAKIEM

Pierwszy raz spróbowałam tej sałatki na swoim weselu. Szef kuchni bardzo zachwalał tą sałatkę, ale nie dziwie się. Jest tak dobra, że mogłabym ją jeść codziennie !
I dziwne bo seler jest w smaku dość ostry, oryginalny i specyficzny a w połączeniu ze słodką żurawiną tworzy coś pysznego ! Cały ten mocny smak selera gdzieś znika a w dodatku seler mięknie, dzięki dodatkowi jogurtu i majonezu. Sałatka pięknie się komponuje w dużych kielichach przyozdobiona natką pietruszki. Można ją stawiać na stół imprezkowy :D 





Składniki:

  • seler naciowy 400 gram
  • żurawina suszona 100 gram
  • por ok. 8 cm.
  • filet z kurczaka 2 szt.
  • majonez 3 łyżki
  • jogurt grecki 3 łyżki
  • vegeta lub kucharek 1 łyżka
  • pieprz do oprószenia kurczaka
  • olej do smażenia ok. 2 łyżek
Metoda:

Seler zetrzeć na tarce. Następnie filety oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Pora umyć i drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i przełożyć do salaterki. Sałatkę włożyć do lodówki, dla lepszego smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia