Są wyjątkowe w smaku i niezwykle smaczne. Jak wiadomo rybka jest zdrowa, więc warto czasem zamiast zwykłej panierowanej zrobić właśnie takie kotleciki z marchewką i pietruszką dla odmiany.
Nie ma nudy na naszych talerzach ! :D
Marchew sprawia, że kotlety są wilgotne i lekko słodkawe. Natomiast natka pietruszki ma wiele witamin, więc jak tylko można to dodawajmy ją do wszystkiego.
Najlepsze jest to, że takie kotleciki zjedzą nawet dzieci i właśnie w ten sposób można przemycić do organizmu ważne witaminy, minerały itp.
Składniki na ok. 9 dużych szt. :
- filety z dorsza 2 szt.
- kasza manna 2 łyżki
- żółtko 1 szt.
- marchew ugotowana na pół miękko 2 szt.
- natka pietruszki 1 garść
- kajzerka 1 szt.
- sól 1 łyżeczka
- kucharek 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny 1 łyżka
- bułka tarta do panierowania
- pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki masła
Metoda:
- Filety pokroić na mniejsze części, usunąć ości i zmielić na drobnych oczkach w maszynce do mielenia. Bułkę namoczyć w wodzie i przecisnąć przez czysta pończochę lub ściereczkę. Zmielić w maszynce do mielenia.
- Natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać do ryby wraz z kaszą manną, żółtkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kucharkiem.
- Marchew drobno posiekać. Dodać do ryby. Dokładnie wymieszać.
- Na mokre dłonie nabrać zmieloną rybę. Uformować kotleciki podłużne, lekko przypłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
- Na rozgrzany olej z masłem układać kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.