2 listopada 2015

CIASTO MARCHWIOWO ORZECHOWE

Ciasto marchwiowe jest bardzo znane ! To takie jesienne ciasto :)
Bardzo długo nie mogłam się przekonać do niego, przekonać się by wreszcie wypróbować przepis z mojego zeszytu :) w końcu nadszedł ten dzień ! 
I szczerze - żałuję, że wcześniej nie wypróbowałam przepisu. 
Ciasto jest bardzo wilgotne, dzięki marchwi, aromatyczne, dzięki cynamonowi i ma w sobie chrupiące orzeszki ! 
Idealne :D




Składniki:


  • olej 1 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • mąka 1 i 1/2 szkl.
  • jaja 3 szt.
  • marchew starta na tarce o drobnych oczkach 2 szkl.
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżka
  • kakao 2 łyżki
  • orzechy laskowe 1/2 szkl.
  • orzechy ziemne 1/2 szkl.
  • biała czekolada 100 gram
  • orzeszki do posypania
  • masło 1 łyżka
Metoda:

  1. Cukier ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Miksujemy do połączenia się składników.
  2. Orzeszki posiekać i wraz z marchewką dodać do ciasta. Wymieszać. 
  3. Tortownicę o średnicy 25 cm. wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka ( może to trwać dłużej, w zależności od piekarnika ).
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Polać ostygnięte ciasto. Obsypać orzeszkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia