W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd.
Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia w zamrażalniku, ale ( i tu Was zaskoczę ! ) wymaga leżenia w lodówce. Po zagnieceniu ciasto najlepiej włożyć do miseczki wysmarowanej oliwią lub obsypaną dookoła mąką. Takie ciasto powinno leżeć około 1 godzinki.
Ten czas jest wystarczający. Oprócz tego że do ciasta jest dodany cynamon i przyprawa do piernika do farszu użyłam zmielonych orzechów laskowych ( uwielbiam ) i masy kajmakowej czekoladowej.
Połączenie idealne :).
Całość wykańcza pyszna mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz posiekane orzeszki laskowe. Nic tylko zajadać :)
Chciałam podkreślić, że robienie takich rogalików sprawia wielką radość i zabawę. Dlatego można znaleźć smakowity sposób na to, aby Nasze pociechy miały zajęcie, jednocześnie czerpiąc z tego radość i ucząc się czegoś nowego w kuchni, co w przyszłości może się przydać.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- mąka tortowa 1 kg.
- cukier brązowy 3/4 szkl.
- masło 250 gram
- drożdże suche 10 gram
- jaja 4 szt.
- śmietana mała kwaśna 1 op.
- kakao prawdziwe 2 łyżki
- cynamon 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika 2 łyżki
Farsz:
- masa kajmakowa czekoladowa 300 gram
- orzechy laskowe zmielone 3/4 szkl.
Polewa:
- czekolada mleczna 1 op.
- masło 1 łyżka
- mleko 3 łyżki
Dodatkowo:
- orzechy laskowe posiekane
METODA:
- Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Każdą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować na duży, cienki okrąg i podzielić na 16 trójkątów.
- Farsz: Masę kajmakową wymieszać z orzechami. Na rogu brzegu każdego trójkąta nałożyć 3/4 łyżeczki farszu i zwinąć rogaliki delikatnie naciągając ciasto.
- Gotowe układać na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 10-15 min. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko i masło.Mieszać aż masło się rozpuści. Polać rogaliki robiąc zygzaki. Na koniec posypać posiekanymi orzeszkami.
Super przepis :) ! Uwielbiam drożdżowe wypieki :).
OdpowiedzUsuńSą prześliczne! Mogę jednego? ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pewnie, że tak ! :)
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej wychodzi rogaliczków z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńOkoło 32, ale to zależy jak ciasto będzie podzielone na trójkąty, u mnie każdą część rozwałkowanego ciasta podzieliłam na 16 trójkątów, bo według mnie rogaliczki mają lepszy kształt i lepiej się zwijają, ale można podzielić na mniej trójkątów, wtedy rogaliczki będą większe, a co za tym idzie będą miały więcej farszu :) Pozdrawiam :)
Usuńrogaliki przepyszne i robi się je w mig
OdpowiedzUsuńMnie z połowy porcji wyszły 32 sztuki
OdpowiedzUsuń