25 listopada 2015

PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM

Piernikowe rogaliki to bardzo fajny pomysł na świąteczny stół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !.
W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd. 
Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. 
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia w zamrażalniku, ale ( i tu Was zaskoczę ! ) wymaga leżenia w lodówce. Po zagnieceniu ciasto najlepiej włożyć do miseczki wysmarowanej oliwią lub obsypaną dookoła mąką. Takie ciasto powinno leżeć około 1 godzinki. 
Ten czas jest wystarczający. Oprócz tego że do ciasta jest dodany cynamon i przyprawa do piernika do farszu użyłam zmielonych orzechów laskowych ( uwielbiam ) i masy kajmakowej czekoladowej. 
Połączenie idealne :). 
Całość wykańcza pyszna mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz posiekane orzeszki laskowe. Nic tylko zajadać :) 
Chciałam podkreślić, że robienie takich rogalików sprawia wielką radość i zabawę. Dlatego można znaleźć smakowity sposób na to, aby Nasze pociechy miały zajęcie, jednocześnie czerpiąc z tego radość i ucząc się czegoś nowego w kuchni, co w przyszłości może się przydać. 






SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • mąka tortowa 1 kg.
  • cukier brązowy 3/4 szkl.
  • masło 250 gram
  • drożdże suche 10 gram
  • jaja 4 szt.
  • śmietana mała kwaśna 1 op. 
  • kakao prawdziwe 2 łyżki 
  • cynamon 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika 2 łyżki
Farsz:
  • masa kajmakowa czekoladowa 300 gram
  • orzechy laskowe zmielone 3/4 szkl.
Polewa:
  • czekolada mleczna 1 op.
  • masło 1 łyżka
  • mleko 3 łyżki
Dodatkowo:
  • orzechy laskowe posiekane

METODA:

  1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  2. Każdą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować na duży, cienki okrąg i podzielić na 16 trójkątów.
  3. Farsz: Masę kajmakową wymieszać z orzechami. Na rogu brzegu każdego trójkąta nałożyć 3/4 łyżeczki farszu i zwinąć rogaliki delikatnie naciągając ciasto.
  4. Gotowe układać na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 10-15 min. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko i masło.Mieszać aż masło się rozpuści. Polać rogaliki robiąc zygzaki. Na koniec posypać posiekanymi orzeszkami.



7 komentarzy:

  1. Super przepis :) ! Uwielbiam drożdżowe wypieki :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Są prześliczne! Mogę jednego? ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile mniej więcej wychodzi rogaliczków z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 32, ale to zależy jak ciasto będzie podzielone na trójkąty, u mnie każdą część rozwałkowanego ciasta podzieliłam na 16 trójkątów, bo według mnie rogaliczki mają lepszy kształt i lepiej się zwijają, ale można podzielić na mniej trójkątów, wtedy rogaliczki będą większe, a co za tym idzie będą miały więcej farszu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. rogaliki przepyszne i robi się je w mig

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie z połowy porcji wyszły 32 sztuki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia