W mojej kuchni często używam szpinak do przeróżnych dań. Tym razem szpinak połączyłam z aromatycznym czosnkiem i ciągnącą się mozzarellą. Zawinięty farsz w naleśniku, który jest opanierowany smakuje wybornie :)
Zachęcam do wypróbowania, bo bez mięsa ! Nie wszystko co bez mięsa jest nie smaczne i syte !
Tak, tak takie dania a zwłaszcza ze szpinakiem w roli głównej jest lepszy od krokieta z mięsem !
Piszę całkiem serio :)
Najlepiej smakuje z czerwonym barszczykiem :D
Składniki:
Naleśniki:
- mąka 200 gram
- mleko 600 ml.
- jaja 4 szt.
- olej 1 łyżka
- szczypta soli
Farsz:
- szpinak mrożony 600 gram
- mozzarella 2 kulki
- czosnek 3 ząbki
- masło 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- jaja 2 szt.
Metoda:
- Naleśniki: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 30 min. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki ( ciasta jest delikatne, dlatego naleśniki musza dobrze przysmażyć się, aby nie rwały się ).
- Szpinak odmrozić a następnie dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Dodać szpinak. Smażyć aż woda dokładnie odparuje ( ok. 5 min. ). Doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę drobno posiekać.
- Na ostygnięte naleśniki na rogu nałożyć farsz. Na to układamy 1-2 łyżki mozzarelli. Zwijamy najpierw boki do środka a następnie zwijamy całą roladkę- krokieta.
- Jaja rozbełtać. Krokiety najpierw zanurzyć w jajku a potem w bułce tartej.
- Układać na rozgrzanym oleju i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Następnie przełożyć na ręcznik papierowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.