12 listopada 2015

MAKARON Z SOSEM GRZYBOWYM ( KURKI, BOROWIKI I PIECZARKI )

W tym roku grzybów jest bardzo mało. A szkoda bo od dziecka bardzo lubię grzybobranie. 
Moja propozycja to makaron w kształcie kolanek. Jak wiadomo, makaron bardzo syci. 
Dodatek stanowi smaczny sos śmietanowo grzybowy. Delikatny, kremowy i niezwykle aromatyczny. To wszystko to zasługa grzybów takich jak kurki, borowiki i pieczarki duszone na masełku z cebulką. Makaron i sos grzybowe połączenie idealne :)
Na chłodne jesienno zimowe dni jak strzał w 10. 
Najlepiej zrobić od razu więcej :D






Składniki:


  • makaron kolanka 1 op. 
  • grzyby ( ja użyłam mrożonych ) kurki, borowiki, pieczarki 300 gram
  • filety drobiowe 2 szt. 
  • śmietana 12 % słodka 200 ml. 
  • bulion drobiowy 250 ml. 
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • natka pietruszki 2- 3 łyżki
  • cebula 1 szt. 
  • masło 2 łyżki 
  • sól i pieprz do smaku
Metoda:

  1. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę i podsmażyć na małym ogniu. 
  2. Wrzucić odmrożone grzyby i odcedzone od wody. Dusić na małym ogniu. 
  3. Filety umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wrzucić do duszonych grzybów. Wlać bulion i dusić ok. 15 min. Po tym czasie wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz zagęścić mąką. Makaron polać sosem. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkie makarony, a ten sos to musi być wyjątkowo aromatyczny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia