Moja propozycja to makaron w kształcie kolanek. Jak wiadomo, makaron bardzo syci.
Dodatek stanowi smaczny sos śmietanowo grzybowy. Delikatny, kremowy i niezwykle aromatyczny. To wszystko to zasługa grzybów takich jak kurki, borowiki i pieczarki duszone na masełku z cebulką. Makaron i sos grzybowe połączenie idealne :)
Na chłodne jesienno zimowe dni jak strzał w 10.
Najlepiej zrobić od razu więcej :D
Składniki:
- makaron kolanka 1 op.
- grzyby ( ja użyłam mrożonych ) kurki, borowiki, pieczarki 300 gram
- filety drobiowe 2 szt.
- śmietana 12 % słodka 200 ml.
- bulion drobiowy 250 ml.
- mąka pszenna 1 łyżka
- natka pietruszki 2- 3 łyżki
- cebula 1 szt.
- masło 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Metoda:
- Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę i podsmażyć na małym ogniu.
- Wrzucić odmrożone grzyby i odcedzone od wody. Dusić na małym ogniu.
- Filety umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wrzucić do duszonych grzybów. Wlać bulion i dusić ok. 15 min. Po tym czasie wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz zagęścić mąką. Makaron polać sosem.
Uwielbiam wszelkie makarony, a ten sos to musi być wyjątkowo aromatyczny.
OdpowiedzUsuń