31 października 2015

Roladki drobiowe z selerem naciowym, boczkiem i mozzarellą

Bardzo smaczne połączenie boczku, roztopionej mozzarelli i oryginalnego w smaku selera naciowego. Nie bójmy się selera, bo to naprawdę bardzo zdrowe i smaczne warzywo, pomimo tego specyficznego smaku. Ja osobiście bardzo lubię seler i w sałatkach i jako dodatek do dań mięsnych. 

 
  




















Składniki 2 porcje:

  • filety z kurczaka 2 szt. 
  • seler naciowy 2 długie łodyżki
  • ser mozzarella starty 4 łyżki
  • boczek wędzony 2 plastry
  • jajko 1 szt.
  • mleko 2 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz do oprószenia
  • olej do smażenia
  • woda ok. 1/3 szkl. do podlania
  • bułka tarta ok. 1/2 szkl. 

Metoda:

  1. Filety umyć, osuszyć i przekroić zboku wzdłuż na pół, ale nie do końca. Rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem.
  2. Na brzegu układamy ser, plaster boczku oraz pokrojony w małe słupki seler. Zawijamy po bokach do środka oraz zwijamy roladki. Oprószamy solą ,pieprzem i czosnkiem.
  3. Jajko roztrzepać z mlekiem i mieloną papryką. Każdą roladkę zanurzyć najpierw w jajku a potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor. Kiedy się zrumienią podlać wodą i chwilę dusić pod przykryciem, aż woda wyparuje. 

3 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia