Składniki 2 porcje:
- filety z kurczaka 2 szt.
- seler naciowy 2 długie łodyżki
- ser mozzarella starty 4 łyżki
- boczek wędzony 2 plastry
- jajko 1 szt.
- mleko 2 łyżki
- papryka słodka mielona 1 łyżka
- czosnek granulowany 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz do oprószenia
- olej do smażenia
- woda ok. 1/3 szkl. do podlania
- bułka tarta ok. 1/2 szkl.
Metoda:
- Filety umyć, osuszyć i przekroić zboku wzdłuż na pół, ale nie do końca. Rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem.
- Na brzegu układamy ser, plaster boczku oraz pokrojony w małe słupki seler. Zawijamy po bokach do środka oraz zwijamy roladki. Oprószamy solą ,pieprzem i czosnkiem.
- Jajko roztrzepać z mlekiem i mieloną papryką. Każdą roladkę zanurzyć najpierw w jajku a potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor. Kiedy się zrumienią podlać wodą i chwilę dusić pod przykryciem, aż woda wyparuje.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńnie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam roladki drobiowe, aż wstyd się przyznać.
OdpowiedzUsuńA żałuj ! :D
OdpowiedzUsuń