Jest kilka odmian lecza np. tradycyjne albo węgierskie. Ja dodałam do tych odmian od siebie leczo fit. W normalnym leczo powinna być kiełbasa i boczek. Ja użyłam chudego kurczaka. Danie smakuje wręcz identycznie a jest zdrowsze z małą ilością tłuszczu a jest to tylko i wyłącznie olej z pestek winogron, który jest zdrowy, delikatny w smaku i nie traci swoich właściwości podczas smażenia.
Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnego leczo. Już od dawna chodził za mną ten smak.
Więc wzięłam się w garść i zrobiłam coś pysznego, ostrego i rozgrzewającego dla rodziny.
U mnie na jednej porcji się nie skończyło. :D
Składniki:
- papryka czerwona 1 szt.
- papryka żółta 1 szt.
- papryka zielona 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- por ok. 8 cm.
- pieczarki 4 duże szt.
- cukinia 400 gram
- filety z kurczaka 3 szt.
- papryka ostra mielona 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
- bulion warzywny 300 ml.
- przecier pomidorowy 1 łyżka
- pomidory w puszce 1 puszka
- cukier brązowy 1 szczypta
- magi/ lubczyk świeży 3-4 listki
- natka pietruszki 3 łyżki (posiekana)
- olej z pestek winogron 1.5 łyżeczki
- ziele angielskie 3 kulki
- liść laurowy 2 szt.
Metoda:
- Składniki przygotować. Papryki, czosnek, pieczarki i cukinię obrać. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę ( jeżeli ma pestki to się ich pozbyć ). Pieczarki pokroić w plastry. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić ostrą papryką. Pora drobno posiekać.
- Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej z pestek winogron. Wrzucić pora i posiekany czosnek. Chwilę smażyć.
- Po chwili wrzucić papryki i pieczarki. Podsmażyć.
- Zalać połową bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe, i gotować na średnim ogniu, aż papryka lekko zmięknie.
- Dodać filety i wymieszać.
- Kiedy mięso będzie miękkie dodać cukinię. Zalać resztą bulionu i wymieszać.
- Pomidory przelać do miski i zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać do leczo, dodać przecier i wymieszać. Gotować ok,. 30-40 min., aż cukinia będzie miękka. Na koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem brązowym oraz natką pietruszki i posiekaną magii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.