12 października 2015

MAKARONOWE DANIE Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM- JEDNOGARNKOWE

Jesień, jesień, jesień ! Już jest ! Co za tym idzie? Osmarkane nosy, dokuczliwy kaszel, gorączki i zimno, ogólnie choroby ! Dlatego polecam jak najbardziej dania, które nas rozgrzewają, napełnią na długi czas i dostarczą mnóstwo energii i witamin, by nasz organizm walczył ze złą stroną jesieni :) ! 
Ale, ale ! Jesień ma swoje uroki, liście w pięknych złocistych barwach opadające z drzew, kasztany, z których jako małe dzieci robiliśmy ludziki ( wspaniałe wspomnienie ), gdzieś za oknem szumiący wiatr. Oprócz tego jesienią zbiera się plony takich warzyw jak dynia, cukinia, brukselka, kalafior i wiele innych, które są bardzo cennymi warzywami i nigdy nie powinno zabraknąć ich w diecie. 
Moja jesienna propozycja to danie garnkowe, które przy dobrej organizacji czasu, można przygotować naprawdę szybko :) 
Jest to makaron z mąki durum, z delikatnym kurczakiem, marchewką, 
kalafiorem i brukselką. Śmiało mogę stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :) 





Składniki:
  • makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy )
  • filety z kurczaka 3 szt.
  • boczek parzony 150 gram
  • papryka słodka mielona 1.5  łyżka
  • cebula 1 szt
  • olej 2 łyżki + 2 łyżki
  • sól  3/4 łyżeczki
  • kalafior mały 1 szt.
  • brukselka 1 szkl. 
  • marchew 2 szt.
  • liście lubczyka/ magi 4-5 szt. 
  • bulion drobiowy 300 ml.
  • garść koperku do posypania
  • pieprz do smaku
Metoda:
  1. Boczek kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżeczka ). Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku, po chwili dodajemy posiekaną cebule i smażymy, aż się zarumieni. 
  2. W tym czasie kurczaka kroimy w średnią  kostkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżka ) i solą. 
  3. Wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy około 10 minut. Dodajemy skwarki z boczku z cebulą oraz obraną i pokrojoną w grube plastry marchew. 
  4. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu ( najlepiej na al dente, nie może być rozgotowany ). Przecedzamy i dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem i mieszamy. Kalafior dzielimy na małe różyczki i razem z  brukselką gotujemy w parowarze 15 min. Następnie dodajemy do naszego dania. Mieszamy. Siekamy listki magi także dodajemy. Doprawiamy pieprzem. Na sam koniec posiekany koper. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia