Ale, ale ! Jesień ma swoje uroki, liście w pięknych złocistych barwach opadające z drzew, kasztany, z których jako małe dzieci robiliśmy ludziki ( wspaniałe wspomnienie ), gdzieś za oknem szumiący wiatr. Oprócz tego jesienią zbiera się plony takich warzyw jak dynia, cukinia, brukselka, kalafior i wiele innych, które są bardzo cennymi warzywami i nigdy nie powinno zabraknąć ich w diecie.
Moja jesienna propozycja to danie garnkowe, które przy dobrej organizacji czasu, można przygotować naprawdę szybko :)
Jest to makaron z mąki durum, z delikatnym kurczakiem, marchewką,
kalafiorem i brukselką. Śmiało mogę stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :)
Składniki:
- makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy )
- filety z kurczaka 3 szt.
- boczek parzony 150 gram
- papryka słodka mielona 1.5 łyżka
- cebula 1 szt
- olej 2 łyżki + 2 łyżki
- sól 3/4 łyżeczki
- kalafior mały 1 szt.
- brukselka 1 szkl.
- marchew 2 szt.
- liście lubczyka/ magi 4-5 szt.
- bulion drobiowy 300 ml.
- garść koperku do posypania
- pieprz do smaku
Metoda:
- Boczek kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżeczka ). Wrzucamy na rozgrzany olej w rondelku, po chwili dodajemy posiekaną cebule i smażymy, aż się zarumieni.
- W tym czasie kurczaka kroimy w średnią kostkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżka ) i solą.
- Wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy około 10 minut. Dodajemy skwarki z boczku z cebulą oraz obraną i pokrojoną w grube plastry marchew.
- Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu ( najlepiej na al dente, nie może być rozgotowany ). Przecedzamy i dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem i mieszamy. Kalafior dzielimy na małe różyczki i razem z brukselką gotujemy w parowarze 15 min. Następnie dodajemy do naszego dania. Mieszamy. Siekamy listki magi także dodajemy. Doprawiamy pieprzem. Na sam koniec posiekany koper.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.