Bardzo lubimy dania z kuchni azjatyckiej jak i także bardzo chcielibyśmy zjeść oryginalne dania, ale nie każdego stać na tak kosztowne podróże, dlatego przygotowując takie potrawy można smakiem i myślami przenieść się w miejsca o których tylko marzysz ! :)
Moja kuchnia azjatycka jest wzbogacona pomysłami. Gdy tylko coś przychodzi mi do głowy to od razu to realizuję. Tak samo było z bigosem. Bigos składa się z kapusty, marchwi, brokułów i kurczaka marynowanego w sosie sojowym. Ogólnie jest prosty w przygotowaniu, ale zapewniam, że bardzo dobry, niezwykle aromatyczny :)
Składniki:
- kapusta 1/2 średniej główki
- filety z piersi kurczaka 3 szt.
- sos sojowy jasny 1 łyżka
- sos sojowy ciemny 1 łyżka
- pieprz 1 szczypta
- marchew 2 szt.
- brokuł 1 mała szt.
- bulion drobiowy 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- cebula prażona 3 łyżki
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 2 kulki
- olej ryżowy 3 łyżki ( znajdziesz go tutaj -> http://olejeswiata.pl/oleje/olej-ryzowy/
Metoda:
- Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Dodać jasny sos sojowy i szczyptę pieprzu. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Rozgrzać wok. Wlać olej ryżowy i wrzucić kurczaka. Kiedy mięso się przysmaży dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchew, ziele angielskie i liście laurowe ( marchew można zetrzeć na tarce ).
- Kapustę poszatkować i dodać do gotującego się kurczaka. Zalać bulionem. Dodać podzielonego na małe różyczki brokuła i ciemny sos sojowy. Wymieszać i gotować ok. 35 min., aż bulion odparuje. Gotowy bigos posypać cebulą prażoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.