Jak wiadomo cukinia jest z rodziny dyniowatych, a więc jest teraz sezon na cukinię, czy jak kto woli kabaczka, dlatego też oprócz tego, że cukinia jest zalecana podczas diety, ze względu na swój delikatny smak i niską wartość kaloryczną posiada wiele cennych witamin, które wspomagają nasz organizm. W cukinii możemy doszukać się takich witamin jak: A,C,K,B1, PP oraz beta karoten.
Polecam spróbować z gorącym czerwonym barszczykiem. :)
Składniki:
Warstwa I:
kasza jęczmienna 1 torebka
boczek parzony 150 gram
cebula 1 szt.
masło 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1 łyżka
Warstwa II:
cukinia mała ok. 300 gram
Warstwa III:
mięso mielone wieprzowe 400 gram
oregano 1 łyżka
przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/3 łyżeczki
olej 2 łyżki
Metoda:
1. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie pokroić boczek i cebulę w kosteczkę, boczek przyprawić solą i papryką. Następnie podsmażyć na maśle. Kiedy się zarumieni dodać cebulkę i dusić na małym ogniu ok. 5 min.
2. Mięso mielone doprawić oregano, solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Smażyć około 20 minut na średnim ogniu.
3. Kaszę wymieszać z cebulką i skwarkami.
4. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce w cienkie plasterki. Małą tortownicę o średnicy 16 cm. wyłożyć pergaminem. Nakładamy pierwszą warstwę kaszy (1/2 masy). Następnie plastry cukinii.
5. Mięso zmiksować blenderem ręcznym i wykładamy na cukinię 1/2 mięsa. Te czynności powtarzamy jeszcze raz.
6. Na wierzch układamy plastry cukinii. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Torcik wstawiamy na 5-7 min. Kiedy cukinia lekko się przypiecze- wyciągamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.