1 września 2015

ZUPA KREM Z BROKUŁA I KALAFIORA

Zupa krem z brokuła i kalafiora to bardzo prosta, szybka i tania zupa. Jej zaletą jest to, że jest lekkostrawna, ale sycąca, więc można ją zjeść nie tylko na obiad, ale także na podwieczorek bądź kolacje. Zupa może być jednym z posiłków ludzi będących na diecie, ponieważ ma mało kalorii, a zawiera wszystko co jest potrzebne dla naszego organizmu, czyli same cenne witaminy, które są zawarte w brokule i kalafiorze oraz natce pietruszki. Dodatkowo jest ugotowana na skrzydełkach, które wnoszą tłuszcze, jednak nasz organizm też potrzebuje tłuszczy. Zupa nie ma ziemniaków, bo przecież nie każda zupa musi mieć ziemniaki, bez nich też jest smaczna ! 
Zupę można wzbogacić dodając  kleks śmietany lub jogurtu naturalnego. 






Składniki:

2 skrzydełka
750 ml. bulionu warzywnego
1 mały brokuł
kilka różyczek kalafiora
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki suszonych warzyw
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku

Metoda:

Skrzydełka gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu. Dodajemy suszone warzywa. Kiedy mięso zmięknie wyciągamy, a do zupy dodajemy brokuł, kalafior i natkę pietruszki. Skrzydełka obskubujemy i mięso wrzucamy do zupy. Gotujemy 15 min. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.




1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia