Zalet można wymieniać i wymieniać, ale jednak trzeba pamiętać, aby nie przedobrzyć, ponieważ zbyt duże spożywanie przetworów mlecznych może spowodować zakwaszenie organizmu albo spowoduje alergię na laktozę.
Ja na śniadanie proponuję kanapkę, ale w nieco innym wydaniu i nie z chleba zwykłego.Jest to twarożek, ale wzbogacony w warzywa, które są bardzo cenne w naszej diecie, przełożony masą wazową. Kiedy jednak pociecha nie lubi lub nie chce jeść warzyw, to taki twarożek zje na pewno. Zamiast chleba, który zazwyczaj je się do twarogu, wykorzystałam wazę, którą zmieliłam i dodałam masła. Razem w połączeniu z twarożkiem i warzywami dostarcza wszystko co jest najcenniejsze dla naszego organizmu.
Składniki:
waza 5 - 6 szt.
masło 2 płaskie łyżki
twaróg 150 gram
papryka czerwona mała 1/2 szt.
ogórek zielony długi 1/3 szt.
sól, pieprz do smaku
olej z pestek winogron 1 łyżeczka
jogurt naturalny 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Wazę zmielić blenderem, tak aby nie było grudek. Masło rozpuścić. Dodać do wazy. Wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku.
2. Twaróg umieścić w misce. Warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę.
Dodać do twarogu. Doprawić solą, pieprzem. Dodać jogurt oraz olej z pestek winogron. Dokładnie wymieszać.
3. Kokilki/ foremki wyłożyć woreczkiem śniadaniowym ( po to, aby dobrze wyszły z tego kanapki ). Następnie do każdej nałożyć po 1-2 łyżki masy z wazy. Na to 2 łyżki masy twarożkowej. Dokładnie ugnieść łyżeczką w każdy kąt.
4. Na twarożek nałożyć warstwę masy z wazy i umieścić foremki w lodówce na 20 min. lub w zamrażarce na 10 min. Gotowe przyłożyć do talerzyka i ściągnąć foremki. Delikatnie oderwać woreczki. SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.