Zapraszam na pyszne jajka ! :)
Składniki na 2 porcje:
jaja 2 szt.
salami 4-5 plasterków
natka pietruszki 2 łyżki
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
sól, pieprz po 1 szczypcie
ser żółty 3 łyżki (starty na tarce o drobnych oczkach)
salami 4-5 plasterków
natka pietruszki 2 łyżki
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
sól, pieprz po 1 szczypcie
ser żółty 3 łyżki (starty na tarce o drobnych oczkach)
Metoda:
1. Żółtka oddzielić od białek (każde żółtko w osobnej szklaneczce).
2. Do białek dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Ubić na sztywną pianę. Salami pokroić w kostkę a natkę pietruszki posiekać. Dodać do białek razem z serem i wymieszać szpatułką.
3. Blachę wyłożyć pergaminem. Nałożyć dwa placki z białek, tworząc gniazdka z lekkim wgłębieniem na środku.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić blachę z jajkami na 5 min., aż się lekko zarumienią.
4. Po tym czasie wyciągamy i na środek gniazdek wlewamy żółtka. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut, w zależności jak, kto lubi, bardziej czy mniej ścięte żółtka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.