Spód zrobiłam z podłużnych biszkoptów, które zanurzyłam w kawie rozpuszczalnej.
Okazało się to idealnym rozwiązaniem :) Taki sernik mogłabym jeść codziennie zamiast pić kawę ! :)
Składniki tortownica 15- 16 cm:
Spód:
biszkopty podłużne 100 gram
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
woda letnia 1/2 szkl.
Masa serowa:
twaróg 250 gram
śmietana kwaśna 2 płaskie łyżki
mąka kukurydziana 4 łyżki
masło miękkie 70 gram
cukier 70 gram
cukier waniliowy 1 op.
jaja 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1/2 szkl. (z 1 łyżki)
Wierzch:
śmietana kremówka 150 ml.
kakao do oprószenia
cukier puder 1 łyżka
Metoda:
Spód: Kawę rozpuścić w wodzie. Każdy biszkopt zanurzyć w kawie, ale nie za długo (aby nam się nie rozwalił). Biszkopty wyłożyć na tortownicę wyłożoną pergaminem.
Masa serowa: Twaróg zmielić. Dodać żółtka, masło i zmiksować.
Dodać pozostałe składniki (oprócz białek )i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać dokładnie szpatułką.
Wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni i piec ok. 30-35 min. , ewentualnie dłużej w zależności od piekarnika. Ja piekłam z termoobiegiem.
Sernik wstawić po ostygnięciu do lodówki na 2-3 godziny.
Sernik wstawić po ostygnięciu do lodówki na 2-3 godziny.
Środek powinien być lekko sprężysty, po ostygnięciu stężeje.
Jeżeli wierzch sernika za mocno zacznie się przypiekać, nałożyć folię aluminiową świecącą stroną do góry.
Upieczony sernik przyozdobić ubitą śmietaną z cukrem. Całość posypać kakao.
SMACZNEGO !
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń