Szpinakarz jak nazwa mówi jest ze szpinaku, z dodatkiem tuńczyka i mascarpone.
Taka wersja fajnie rozsmarowuje się na kanapkach, starczy na dużo kanapek i jest aromatyczna ! :)
A no i ma piękną zieloną barwę :)
Zielony jest zdrowy dla wzroku xD
Składniki:
- tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
- ryż 1 torebka
- szpinak mrożony 250 gram
- mascarpone 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- czosnek 1 ząbek
- koperek 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka ( do ryżu )
Metoda:
- Zamrożony szpinak wrzucić na patelnie i smażyć aż woda całkowicie wyparuje. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
- Tuńczyka odsączyć i umieścić w misce razem z ryżem i szpinakiem. Dodać koper oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować blenderem ręcznym.
- Dodać mascarpone, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć na kanapki i przyozdobić listkami bazylii i natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.