Dodatek świeżej bazylii, natki pietruszki i czosnku nadaje aromatu, który unosi się po całej kuchni. Danie jest na prawdę bardzo aromatyczne ! Polecam jako obiad a nawet kolację, chodź wiem, że nie powinno się jeść takich dań o tak późnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad.
Palce lizać !
Farsz:
mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg.
duża papryka czerwona 2 szt.
cebula 1 szt.
małe pieczarki 5-6 szt.
ząbek czosnku
sól 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 2 łyżki
pieprz 1 szczypta
przecier pomidorowy 3 łyżki
listki świeżej bazylii 6-7 listków
olej do smażenia 3 łyżki
masło 1 łyżeczka
natka pietruszki świeżej 2 łyżki
Beszamel:
mleko 350 ml.
mozzarella 1 kulka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka 2 łyżki
masło 3 płaskie łyżki
Dodatkowo:
makaron cannelloni ok. 200 gram
Metoda:
1. FARSZ: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z masłem. Paprykę i pieczarki obrać. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać.
2. Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę.
3. Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw na patelni i dokładnie wymieszać. Gdy mięso podsmaży się dodać przecier. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4. Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć je poziomo w naczyniu żaroodpornym prostokątnym. Następnie układać jedną na drugą pionowo.
5. BESZAMEL: Masło rozpuścić w rondelku. Kiedy zacznie skwierczeć dodać mąkę, energicznie mieszając, aż dobrze się rozpuści. Powoli wlewać mleko i mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.