Zabieram kawałek i lecę czytać książkę pod kocykiem na tarasie.
Pozdrowienia dla moich czytelników :)
CIASTO ( blacha z piekarnika ) :
- jaja 4 szt.
- mąka 100 gram
- cukier 100 gram
- cukier cynamonowy 1 op.
- kakao 3 łyżki
- mleko 3 łyżki
- masło 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
KREM:
- śmietana kremówka 250 ml.
- serek mascarpone 300 gram
- cukier 2 łyżki
GANACHE:
- śmietana kremówka 250 ml.
- czekolada mleczna 100 gram
- czekolada gorzka 100 gram
DODATKOWO:
- wiórki kokosowe lub cukier puder do oprószenia
- kakao do oprószenia
METODA:
1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z masłem, mlekiem i cukrami na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Zmiksować. Stopniowo dodawać ubite białka. Mieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergamin. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 10 min. ( Wierzch nie może się przypiec, bo zacznie pękać podczas rolowania. )
2. Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę z pergaminem do góry. Ściągnąć delikatnie pergamin i zwinąć roladę razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.
3. KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki.
4. Z każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta ( po obu stronach musi być ten sam kąt). Kawałki przykładamy do rolady.
GANACHE: Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku. Dodać kawałki czekolady i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na sztywno. Gotowym kremem dekorujemy nasze ciasto. Widelcem zrobić faliste znaki drzewa. Całość posypać kakao i wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.