Składniki blacha 25x35 cm. :
Ciasto :
cukier brązowy 1 szkl.
masło miękkie 125 gram
jaja 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1 i 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
kakao słodkie 2 łyżki
Masa serowa:
twaróg półtłusty 500 gram
masa kajmakowa np. gostyńska 300 gram
cukier 2 łyżki
sól 3/4 łyżki
jaja 2 szt.
mąka kukurydziana 2 łyżki
śmietana kremówka 100 ml.
Polewa karmelowa:
cukier 100 gram
woda 1/4 szkl.
mleko 1 szkl.
mąka 3 łyżeczki
sól 2 szczypty
cukier brązowy 1 szkl.
masło miękkie 125 gram
jaja 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1 i 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
kakao słodkie 2 łyżki
Masa serowa:
twaróg półtłusty 500 gram
masa kajmakowa np. gostyńska 300 gram
cukier 2 łyżki
sól 3/4 łyżki
jaja 2 szt.
mąka kukurydziana 2 łyżki
śmietana kremówka 100 ml.
Polewa karmelowa:
cukier 100 gram
woda 1/4 szkl.
mleko 1 szkl.
mąka 3 łyżeczki
sól 2 szczypty
Metoda:
1. CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i zmiksować.
2. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 10 min.
3. MASA SEROWA: Twaróg zmiksować ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę.
4. Zmiksować blenderem, aby masa była gładka i bez grudek. Wylać na ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 35-40 min.
5. POLEWA KARMELOWA: W garnuszku umieścić cukier. Czekać aż się rozpuści ( bez mieszania- ewentualnie potrząsnąć garnuszkiem ). Dodać wodę, wymieszać i wlać mleko, ciągle mieszając, aż skrystalizowany karmel się rozpuści. Kiedy karmel będzie gładki dodać mąkę i sól, i mieszać trzepaczką, aż nie będzie grudek. Gotować aż masa lekko zgęstnieję, ale nie za długo, bo karmel zrobi się gorzki.
oo matko ! to musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńPomysłowe! Nie przepadam za popcornem, ale tu może by mi jego smak posmakował :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/