Takie smakują mi najlepiej.
Składniki:
skrzydełka kurczaka 7 szt.
woda do gotowania skrzydełek
sól 1 łyżeczka
kostka rosołowa 1 szt.
ziele angielskie 4 kulki
pieprz 2 kulki
jajko 2 szt.
jogurt naturalny 2 łyżki
mąka kukurydziana ok. 1 szkl.
czosnek granulowany 1 łyżeczka płaska
chili 1/2 łyżeczki
pieprz ziołowy 1/3 łyżeczki
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
sól morska 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
Metoda:
1. Skrzydełka oczyścić i wrzucić do gara z wodą. Dodać sól, pieprz cały, ziele angielskie, sól, kostkę rosołową i gotować aż skrzydełka zmiękną.
Następnie wyciągamy, usuwamy lotki. Pozostałą część skrzydełka rozdzielamy.
2. Jajka roztrzepać z jogurtem. Dodać czosnek, sól, chili, pieprz ziołowy, paprykę ostrą i wymieszać. Ugotowane skrzydełka ( każdą część tj. nóżka itp. ) zanurzyć w mieszance jajeczno jogurtowej a następnie dokładnie obtoczyć w mące ( kilka razy). Wrzucić do frytkownicy z rozgrzanym olejem lub do garnka z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć na złocisty kolor.
Następnie wyciągamy, usuwamy lotki. Pozostałą część skrzydełka rozdzielamy.
2. Jajka roztrzepać z jogurtem. Dodać czosnek, sól, chili, pieprz ziołowy, paprykę ostrą i wymieszać. Ugotowane skrzydełka ( każdą część tj. nóżka itp. ) zanurzyć w mieszance jajeczno jogurtowej a następnie dokładnie obtoczyć w mące ( kilka razy). Wrzucić do frytkownicy z rozgrzanym olejem lub do garnka z mocno rozgrzanym olejem. Smażyć na złocisty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.