30 września 2015

CIASTO PIERNIKOWE PRZEKŁADANE SERNIKIEM GOTOWANYM

Mmmmm cóż za zapachy unoszą się z piekarnika po całej kuchni ! 
Czuć cynamon, anyż i piernik ! Zapachy nadchodzących małymi kroczkami świąt ! 
Jeżeli chodzi o ciasto to jest dość proste w przygotowaniu, chodź trochę czasochłonne.
Jednak dla tego smaku warto poświęcić ten czas, bo potem przy kawie można delektować się każdym okruszkiem tego wspaniałego ciasta. 
Ciasto swoją drogą ! Ale sernik to jest dopiero smak ! Jest delikatny i puszysty :) Co w sumie połączenie piernika i sernika daje wyśmienity rezultat ! 
Wielbiciele sernika gotowanego i piernika będą zachwyceni ;-) 
 2 w 1 xD








SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • jaja 6 szt.
  • mąka 1 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki czubate
  • przyprawa do piernika 1 łyżka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • anyż mielony 1/2 łyżeczki
PONCZ:
  • rum 1 kieliszek
  • woda przygotowania lub mineralna 3 łyżki
MASA SEROWA:
  • twaróg 1 kg dwukrotnie zmielony
  • cukier 3/4 szkl.
  • budyń waniliowy 1 op ( bez cukru )
  • mleko 1/3 szkl.
  • żółtka z 4 jaj
  • białka z 4 jaj
  • masło 200 gram
  • ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
DODATKOWO:
  • kakao do oprószenia

METODA:

1. MASA SEROWA: Masło ucieramy z cukrem, aż do puszystości ( aż kryształki cukru będą nie wyczuwalne ). Stopniowo dodajemy żółtka, dalej miksując. Dodajemy twaróg, miksując aż do połączenia się składników. W osobnej misce białka ubić na sztywną pianę.
2. Stopniowo dodawać do masy serowej białka, delikatnie mieszając szpatułką.

Przelewamy do dużego garnka i mieszamy, gotując na małym ogniu. Budyń rozrabiamy w mleku. Dodajemy ekstrakt i wlewamy do masy serowej. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstaną pęcherzyki, wtedy odstawiamy z gazu. 
3. CIASTO: Jaja ucieramy z cukrem i kakao do puszystości. Dodajemy mąkę, anyż, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia., Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka.
4. Ostygnięte ciasto kroimy na 3 blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Nasączamy rumem wymieszanym z wodą. Na to wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy rumem, wykładamy masę serową, na to ostatni blat ciasta, poncz i masa serowa. Wierzch oprószyć grubo kakao. Wstawić do lodówki na noc.


4 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia