Czuć cynamon, anyż i piernik ! Zapachy nadchodzących małymi kroczkami świąt !
Jeżeli chodzi o ciasto to jest dość proste w przygotowaniu, chodź trochę czasochłonne.
Jednak dla tego smaku warto poświęcić ten czas, bo potem przy kawie można delektować się każdym okruszkiem tego wspaniałego ciasta.
Ciasto swoją drogą ! Ale sernik to jest dopiero smak ! Jest delikatny i puszysty :) Co w sumie połączenie piernika i sernika daje wyśmienity rezultat !
Wielbiciele sernika gotowanego i piernika będą zachwyceni ;-)
2 w 1 xD
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- jaja 6 szt.
- mąka 1 szkl.
- cukier 1 szkl.
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kakao 2 łyżki czubate
- przyprawa do piernika 1 łyżka
- cynamon 1 łyżeczka
- anyż mielony 1/2 łyżeczki
PONCZ:
- rum 1 kieliszek
- woda przygotowania lub mineralna 3 łyżki
MASA SEROWA:
- twaróg 1 kg dwukrotnie zmielony
- cukier 3/4 szkl.
- budyń waniliowy 1 op ( bez cukru )
- mleko 1/3 szkl.
- żółtka z 4 jaj
- białka z 4 jaj
- masło 200 gram
- ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
DODATKOWO:
- kakao do oprószenia
METODA:
1. MASA SEROWA: Masło ucieramy z cukrem, aż do puszystości ( aż kryształki cukru będą nie wyczuwalne ). Stopniowo dodajemy żółtka, dalej miksując. Dodajemy twaróg, miksując aż do połączenia się składników. W osobnej misce białka ubić na sztywną pianę.
2. Stopniowo dodawać do masy serowej białka, delikatnie mieszając szpatułką.
Przelewamy do dużego garnka i mieszamy, gotując na małym ogniu. Budyń rozrabiamy w mleku. Dodajemy ekstrakt i wlewamy do masy serowej. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstaną pęcherzyki, wtedy odstawiamy z gazu.
3. CIASTO: Jaja ucieramy z cukrem i kakao do puszystości. Dodajemy mąkę, anyż, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia., Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem tortownicę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35-40 min., do suchego patyczka.
4. Ostygnięte ciasto kroimy na 3 blaty. Jeden umieszczamy w tortownicy. Nasączamy rumem wymieszanym z wodą. Na to wykładamy 1/3 masy serowej, przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy rumem, wykładamy masę serową, na to ostatni blat ciasta, poncz i masa serowa. Wierzch oprószyć grubo kakao. Wstawić do lodówki na noc.
to ciasto musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto łączy moje dwie miłości- piernik i sernik. :D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho! Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam Stargard Szczeciński :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za odwiedziny ;-)
OdpowiedzUsuń