Z dodatkiem pysznego farszu smakują obłędnie ! Ja wykorzystałam do farszu brokuły, które są bardzo zdrowe i zawierają żelazo, pieczarki i soczystego kurczaka.
Całość uzupełnia czerwony barszcz, który właśnie podaje do takiego dania.
Składniki:
ciasto francuskie 2 op.
filet z kurczaka 2 szt.
sól i pieprz do oprószenia filetów
przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
pieczarki 5 szt.
brokuł 400 gram
ser żółty ok. 10 plastrów
jajko 1 szt.
sezam 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
cebula biała 2 szt.
olej do smażenia
sól morska 1 szczypta (do pieczarek)
filet z kurczaka 2 szt.
sól i pieprz do oprószenia filetów
przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
pieczarki 5 szt.
brokuł 400 gram
ser żółty ok. 10 plastrów
jajko 1 szt.
sezam 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
cebula biała 2 szt.
olej do smażenia
sól morska 1 szczypta (do pieczarek)
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
2. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i drobno posiekać. Przyrumienić na oleju ze szczyptą soli. Dodać pieczarki, wlać trochę wody i dusić na małym ogniu, aż zmiękną i woda odparuje. Do pieczarek dodać przyprawione mięso. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż mięso się ugotuje .
3. Brokuła ugotować ok. 5-7 min. Ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie, na którym będziemy piec. Ponacinać po bokach wzdłuż w stronę środka, ale tak byśmy mogli ułożyć farsz. Na cieście układamy kilka plastrów sera. Na to brokuł i pieczarki z mięsem. Zwijamy warkocza, na przemian boki układamy do środka.
4. Gotowy warkocz posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem oraz lnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 na ok. 25-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.