Przepis jest prosty, ale efekt końcowy jest zniewalający. Takie ciasto jest najlepsze !
Składniki:
mąka 4 szkl.
jaja 4 szt.
cukier 1 i 1/2 szkl.
olej 1 i 1/2 szkl.
cynamon 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżka
jabłka 1.5 kg. ( najlepsza reneta)
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Jaja utrzeć z cukrem. Dodać cynamon i kakao.
2. Do puszystej masy dodać olej i proszek do pieczenia. Utrzeć.
3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie utrzeć ( najlepiej ręcznie ) aż ciasto będzie odchodzić od miski.
4. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 min./ 170 stopni. ( do suchego patyczka ).
Ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Nie jadłam takiej wersji szarlotki, a chętnie bym spróbowała (:
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna...
OdpowiedzUsuń