Składniki na blachę kwadratową:
herbatniki 1 op. (200 gram )
masa karpatkowa 1 op.
mleko 400 ml.
masa kajmakowa w puszce (gostyńska) 1/2 puszki
mleko kokosowe w puszce 1 puszka
cukier waniliowy 1 op.
czekolada mleczna z orzechami 100 g.
żelatyna 1 łyżka
woda 3 łyżki
masa karpatkowa 1 op.
mleko 400 ml.
masa kajmakowa w puszce (gostyńska) 1/2 puszki
mleko kokosowe w puszce 1 puszka
cukier waniliowy 1 op.
czekolada mleczna z orzechami 100 g.
żelatyna 1 łyżka
woda 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Blachę wyłożyć pergaminem. Ułożyć herbatniki.
2. Masę karpatkową zmiksować z mlekiem na puszystą masę ( wg, opakowania). Wyłożyć połowę masy na herbatniki. Ponownie ułożyć warstwę herbatników. Przykryć resztą masy karpatkowej. Ułożyć herbatniki. Kajmak rozsmarować na herbatnikach.
3. Mleko kokosowe dobrze schłodzić. Następnie otworzyć puszkę i wybrać zgęstniałą białą masę ( wodę kokosową wylać ) Przełożyć do miseczki i zmiksować z cukrem waniliowy na puszystą masę. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do spęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące). Chwilę odczekać a następnie stopniowo dodawać do ubitej śmietany kokosowej, cały czas miksując. Tak przygotowaną piankę kokosową wyłożyć na ciasto.
4. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Kokosowy? Brzmi super! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To ciasto zawsze kojarzy mi się z moją ulubioną ciocią - jej zdolności cukiernicze tylko na takie pozwalają;)
OdpowiedzUsuń