28 sierpnia 2015

CIASTO "CHAŁWOWIEC"

  • Ciasto chałwowe jest jak sama nazwa mówi z chałwą, czyli produktem, który lubię najbardziej.Chodź chałwa jest słodka to ciasto nie jest za słodkie ani mdłe. Krem jest delikatny i puszysty, a ciasto wilgotne i mocno czekoladowe. Całość smakuje obłędnie ! 





Składniki:

Ciasto czekoladowe blacha 25x35 cm. :
250 gram margaryny
1/2 szkl. wody
1 szkl. cukru
4 łyżki kakao
4 jaja (osobno żółtka i białka)
2 szkl. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia

Krem:
400 gram chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
750 ml. mleka
250 gram masła
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej
50 gram czekolady gorzkiej
25 gram chałwy do pokruszenia
150 gram herbatników

Sposób przygotowania:

1. CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej, mieszając szpatułką, aż wszystko się połączy. Przelać do formy wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta.


2. KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po 1 łyżce ostygniętego budyniu.



3. CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.



UWAGA!
 Podczas przekładania ciasta należy uważać, ponieważ ciasto jest łamliwe i kruche. Najlepiej podważyć sobie dwoma szerokimi łopatkami.

6 komentarzy:

  1. Brzmi super! Nie przepadam za chałwą, ale rzeczy o smaku chałwy kocham :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju, aż mi ślinka cieknie :) Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam. Ciasto czekoladowe.. Chałwa! Czy może być lepsze połączenie?! Chyba nie :)
    Poza tym wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczy same jedzą patrząc!! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia