Składniki:
Ciasto czekoladowe blacha 25x35 cm. :
250 gram margaryny
1/2 szkl. wody
1 szkl. cukru
4 łyżki kakao
4 jaja (osobno żółtka i białka)
2 szkl. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
Krem:
400 gram chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
750 ml. mleka
250 gram masła
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej
50 gram czekolady gorzkiej
25 gram chałwy do pokruszenia
150 gram herbatników
250 gram margaryny
1/2 szkl. wody
1 szkl. cukru
4 łyżki kakao
4 jaja (osobno żółtka i białka)
2 szkl. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
Krem:
400 gram chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
750 ml. mleka
250 gram masła
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej
50 gram czekolady gorzkiej
25 gram chałwy do pokruszenia
150 gram herbatników
Sposób przygotowania:
1. CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej, mieszając szpatułką, aż wszystko się połączy. Przelać do formy wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta.
2. KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po 1 łyżce ostygniętego budyniu.
3. CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
UWAGA!
Podczas przekładania ciasta należy uważać, ponieważ ciasto jest łamliwe i kruche. Najlepiej podważyć sobie dwoma szerokimi łopatkami.
OMG! Masz jeszcze kawałek? :)
OdpowiedzUsuńWygląda booosko;)
OdpowiedzUsuńBrzmi super! Nie przepadam za chałwą, ale rzeczy o smaku chałwy kocham :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jeju, aż mi ślinka cieknie :) Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńO mniam. Ciasto czekoladowe.. Chałwa! Czy może być lepsze połączenie?! Chyba nie :)
OdpowiedzUsuńPoza tym wygląda obłędnie :)
Oczy same jedzą patrząc!! :-)
OdpowiedzUsuń