Składniki:
Ciasto blacha kwadratowa:
czekolada gorzka 200 gram
masło 200 gram
mąka 1 szkl.
cukier 1 szkl.
jaja 5 szt.
rum 3 łyżki
Masa serowa:
ser dwukrotnie zmielony waniliowy 750 gram
jaja 2 szt.
serek mascarpone 250 gram
mąka pszenna 3 łyżki
Dodatkowo:
jagody świeże 2 szkl.
czekolada mleczna 100 gram
mleko 3-4 łyżki
orzeszki nerkowca obrane 3/4 szkl.
Sposób przygotowania:
1. W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz masło i rum. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca.
2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto układamy jagody ( 1 szkl. ).
3. Ser miksujemy z mascarpone i jajami. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ciasto. Układamy jagody ( 1 szkl. ). Wstawiamy do piekarnika na 55-60 min. na 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta od razu nie wyciągamy, zostawiamy w uchylonym piekarniku.
4. Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Wylać na ostygnięty sernik. Orzeszki podprażyć na patelni na złoty kolor.. Posiekać i posypać ciasto.
takim słodkościom się po prostu nie odmawia!
OdpowiedzUsuńSama jeszcze nie łączyłam sernika z brownie, ale chyba muszę to zrobić - wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńidealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuń