Idealne ciacho do kawy ! Świetne na imprezy ! Świetne na upalne dni !
Polecam do kawki :)
Składniki:
Ciasto:
mąka 2 i 1/2 szkl.
żółtka 5 szt.
cukier puder 3 łyżki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło typu KASIA (zimne) 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Pianka:
białka 5 szt.
cukier puder 1/2 szkl.
olej 1/2 szkl.
budyń malinowy bez cukru 2 opakowania
Dodatkowo:
maliny 400 gram
truskawki kilkanaście szt.
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia.
Dodać żółtka, aromat i posiekane masło.
Zagnieść ciasto. Podzielić na pół wsadzić do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny.
2. Jedną część wyciągnąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 15 min.
3. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać strużką olej i budynie dalej miksując.
Na upieczony i ostygnięty spód ciasta wyłożyć masę piankową. Na piankę umyte i osuszone owoce (truskawki pokroić na mniejsze części).
4. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przykryć wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika na 40-45 min./ 170 stopni.
Ostygnięty placek oprószyć cukrem pudrem.
O jakie pyszności! Super ciasto i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWitam,nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award,po więcej informacji zapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://izabelawkuchni.blogspot.com/search/label/Liebster%20Award
Witaj :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do zabawy w Liebster Blog Award.
Jeśli masz ochotę, zapraszam :) http://rudawkuchni.bloog.pl/id,350200731,title,Liebster-Blog-Award,index.html