11 lipca 2015

Kruche ciasto waniliowe z pianką malinową i owocami

Te ciasto można przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Ja użyłam świeżych malin i truskawek. Ciasto jest słodkie, ale owoce przełamują słodycz swoją kwaskowatością. 
Idealne ciacho do kawy ! Świetne na imprezy ! Świetne na upalne dni ! 
Polecam do kawki :)






Składniki:

Ciasto:
mąka 2 i 1/2 szkl.
żółtka 5 szt.
cukier puder 3 łyżki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło typu KASIA (zimne) 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Pianka:
białka 5 szt.
cukier puder 1/2 szkl.
olej 1/2 szkl.
budyń malinowy bez cukru 2 opakowania

Dodatkowo:
maliny 400 gram
truskawki kilkanaście szt.
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia.
Dodać żółtka, aromat i posiekane masło. 
Zagnieść ciasto. Podzielić na pół wsadzić do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny.
2. Jedną część wyciągnąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 15 min. 
3. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać strużką olej i budynie dalej miksując. 
Na upieczony i ostygnięty spód ciasta wyłożyć masę piankową. Na piankę umyte i osuszone owoce (truskawki pokroić na mniejsze części).
4. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przykryć wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika na 40-45 min./ 170 stopni.
Ostygnięty placek oprószyć cukrem pudrem. 

3 komentarze:

  1. O jakie pyszności! Super ciasto i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award,po więcej informacji zapraszam do mnie:

    http://izabelawkuchni.blogspot.com/search/label/Liebster%20Award

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj :)

    Nominowałam Cię do zabawy w Liebster Blog Award.

    Jeśli masz ochotę, zapraszam :) http://rudawkuchni.bloog.pl/id,350200731,title,Liebster-Blog-Award,index.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia