14 sierpnia 2015

SERNIK PUSZYSTY Z PIANKĄ I ROSĄ

  • Bardzo elegancki sernik, który jest puszysty i ma pyszną, słodką piankę, na której tworzą się łezki. Wygląda efektownie i z pewnością wszystkim posmakuje.




Składniki:
  • Ciasto:
    mąka 2 szkl.
    żółtko 1 szt.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki 
    margaryna 10 dag. 
    cukier 1 szkl.
    jajko 1 szt.
    śmietana 4 łyżki

    Masa serowa:

    twaróg 1 kg. (dwukrotnie zmielony)
    cukier 1 szkl.
    olej 1/2 szkl.
    mleko 1 i 1/2 szkl.
    budyń waniliowy (bez cukru) 2 op.
    jaja 2 szt.
    żółtko 4 szt. 
    aromat migdałowy 1 cały 

    Pianka na wierzch:

    białka 5 szt. 
    cukier 3/4 szkl.
    kisiel wiśniowy 1/2 op. 


Sposób przygotowania:
1.
CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść (ciasto będzie kleiste) i nanieść na blachę wyłożoną pergaminem ( 25x35 cm.) najlepiej łyżką zanurzając ją w wodzie. Wyrównać.
2.
MASA SEROWA: Ser połączyć ze wszystkimi składnikami, dobrze zmiksować na najwyższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Wylać masę na ciasto. Piec 40-50 min. w 170-180 stopniach.
3.
PIANKA: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i na końcu kisiel, dalej miksując. Gotową pianę wylać na gorący sernik. Piec jeszcze 10-15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia