- Bardzo elegancki sernik, który jest puszysty i ma pyszną, słodką piankę, na której tworzą się łezki. Wygląda efektownie i z pewnością wszystkim posmakuje.
-
Składniki:
- Ciasto:
mąka 2 szkl.
żółtko 1 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 10 dag.
cukier 1 szkl.
jajko 1 szt.
śmietana 4 łyżki
Masa serowa:
twaróg 1 kg. (dwukrotnie zmielony)
cukier 1 szkl.
olej 1/2 szkl.
mleko 1 i 1/2 szkl.
budyń waniliowy (bez cukru) 2 op.
jaja 2 szt.
żółtko 4 szt.
aromat migdałowy 1 cały
Pianka na wierzch:
białka 5 szt.
cukier 3/4 szkl.
kisiel wiśniowy 1/2 op.
Sposób przygotowania:
- 1.
- CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść (ciasto będzie kleiste) i nanieść na blachę wyłożoną pergaminem ( 25x35 cm.) najlepiej łyżką zanurzając ją w wodzie. Wyrównać.
- 2.
- MASA SEROWA: Ser połączyć ze wszystkimi składnikami, dobrze zmiksować na najwyższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Wylać masę na ciasto. Piec 40-50 min. w 170-180 stopniach.
- 3.
- PIANKA: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i na końcu kisiel, dalej miksując. Gotową pianę wylać na gorący sernik. Piec jeszcze 10-15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.