Zalet można wymieniać i wymieniać, ale jednak trzeba pamiętać, aby nie przedobrzyć, ponieważ zbyt duże spożywanie przetworów mlecznych może spowodować zakwaszenie organizmu albo spowoduje alergię na laktozę.
Ja w swoim porannym menu proponuje pyszne, mięciutkie i bardzo zdrowe placuszki twarogowe z dodatkiem orzechów włoskich zmielonych z pysznym sosem porzeczkowym, które można zabrać do szkoły jako śniadanie. W swoim składzie zawierają wiele cennych składników, które dostarczą energii na cały dzień i nasycą. Taka propozycja zachęci niejednego niejadka. Sam widok sprawia, że chce się jeść ! :)
Składniki:
Placuszki:
twaróg ok. 150 gram
cukier muscovado 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
jaja 3 szt. (osobno żółtka i białka)
mąka 3 łyżki
śmietana 1 łyżka
orzechy włoskie zmielone 3 łyżki
olej do smażenia
szczypta soli
Sos porzeczkowy:
porzeczki 1/2 kubka
śmietana 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. W miseczce umieścić twaróg, żółtka, cukier muscovado, cukier waniliowy i orzechy.
2. Wszystkie składniki zmiksować.
3. W drugiej miseczce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną piankę.
4. Ubite białka dodać do masy twarogowej, dodać mąkę i śmietanę i zmiksować do połączenia się składników.
5. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju nakładać łyżką placki. Smażyć, aż się zarumienią na złoty kolor, po obu stronach. Wyciągnąć na ręcznik papierowy.
6. Porzeczki zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i cukier waniliowy. Wymieszać.
Każdy placek polać sosem.
ależ one wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/