25 sierpnia 2015

PLACUSZKI TWAROGOWO ORZECHOWE Z SOSEM PORZECZKOWYM

Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ skład, który zawierają czyli wapń, fosfor, witamina D, witamina A, białko, kwas mlekowy, lipidy itp. są ważnymi elementami w naszej diecie. Wiele z nich przyczynia się do rozwoju i wzrostu dzieci, a w szczególności są ważne dla kości. Oprócz tego, dzięki takim przetworom w naszym organizmie powstaje bariera ochronna, która poprawia naszą odporność na różnego rodzaju szkodliwe bakterie, regulują przemianę materii, co sprzyja w odchudzaniu.
Zalet można wymieniać i wymieniać, ale jednak trzeba pamiętać, aby nie przedobrzyć, ponieważ zbyt duże spożywanie przetworów mlecznych może spowodować zakwaszenie organizmu albo spowoduje alergię na laktozę.
Ja w swoim porannym menu proponuje pyszne, mięciutkie i bardzo zdrowe placuszki twarogowe z dodatkiem orzechów włoskich zmielonych z pysznym sosem porzeczkowym, które można zabrać do szkoły jako śniadanie. W swoim składzie zawierają wiele cennych składników, które dostarczą energii na cały dzień i nasycą. Taka propozycja zachęci niejednego niejadka. Sam widok sprawia, że chce się jeść ! :)









Składniki:
Placuszki:

twaróg ok. 150 gram
cukier muscovado 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
jaja 3 szt. (osobno żółtka i białka)
mąka 3 łyżki
śmietana 1 łyżka
orzechy włoskie zmielone 3 łyżki
olej do smażenia
szczypta soli

Sos porzeczkowy:
porzeczki 1/2 kubka
śmietana 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka



Sposób przygotowania:

1. W miseczce umieścić twaróg, żółtka, cukier muscovado, cukier waniliowy i orzechy. 


2. Wszystkie składniki zmiksować. 



3. W drugiej miseczce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną piankę. 


4. Ubite białka dodać do masy twarogowej, dodać mąkę i śmietanę i zmiksować do połączenia się składników.


5. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju nakładać łyżką placki. Smażyć, aż się zarumienią na złoty kolor, po obu stronach. Wyciągnąć na ręcznik papierowy.


6. Porzeczki zmiksować blenderem. Dodać śmietanę i cukier waniliowy. Wymieszać. 
Każdy placek polać sosem. 






2 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia